Nagyvilág

A magyar modell miatt szavazták meg a szlovén kormányfőjelöltet

A magyar fenyegetés, vagyis hogy Szlovéniában is egy antidemokratikus modell bevezetése fenyeget – ez volt az a tényező, ami a szélsőbaloldali Levica pártot rábírta arra, hogy támogassa a frissen megválasztott új kormányfőjelöltet, Marjan Šarecet. Šarec megkapta a kormányalakítási megbízást, és pénteken 55-en szavaztak rá a 90 tagú parlamentben.

Két és fél hónapja egyeztettek a szlovén pártok az új kormányfő kijelöléséről és az új kormánykoalíció megalakításáról. Most végre megszületett az első fontos és hivatalos döntés a folyamatban: Marjan Šarec, az LMS rövidítésű (önmagáról elnevezett), 13 mandátummal rendelkező pártja élén állva 55 szavazatot kapott pénteken a titkos szavazáson, amikor a parlament tagjai az új kormányfő megválasztásáról voksoltak.

Mindez azért történhetett meg, mert Šarec és az LMS négy másik párttal megállapodott a leendő kormánykoalíció megalakításáról, egy ötödikkel pedig a kisebbségi kormány külső támogatásáról. Így a Marjan Šarec Listája párton kívül az eddigi kormányfő, Miro Cerar SMC-je, Karl Erjavec eddigi külügyminiszter oroszbarát nyugdíjaspártja (DeSUS), Alenka Bratusek exkormányfő SAB pártja és a szociáldemokraták alkotják majd a koalíciót. Kívülről a szélsőbaloldali Levica párt támogatja majd ezt az eleve igen vegyes társulatot.

A hat párt összesen 52 mandátummal rendelkezik, így az 55 szavazat nyilvánvalóan úgy jött össze a titkos szavazáson, hogy a két nemzetiségi képviselő (a magyar és az olasz) a hagyományoknak megfelelően mindig az kormányt támogatta, plusz valaki az említett pártokon kívül is Šarecre szavazott. A kijelölt kormányfő ellen 31-en voksoltak, egy képviselő pedig érvénytelenül szavazott.

De mi tartja majd össze ezt a sok pártot a koalícióban? Elsősorban a félelem, hogy a választás relatív győztese, a magyar kormányhoz közeli vállalkozóktól jelentős anyagi és médiatámogatást kapó, évek óta ellenzékben „senyvedő”, migránsozó kampányt folytató SDS, azaz Janez Jansa pártja hatalomra kerülhet.

Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az SDS kampányrendezvényén Celjén 2018. május 11-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / AFP

Korábban már Cerar és Erjavec is az orbanizáció elkerüléséről beszélt, de most a Levica egyik legfontosabb vezetője, Luka Mesec is hasonlóan nyilatkozott.

Mesec azzal indokolta a Šarec-féle kormányalakítás támogatását, hogy három alternatíva volt előttük: az egyik, hogy sikerül baloldali programjukat megvalósítani. Ezt azonban a választási eredmény nem tette lehetővé. A másik opció az volt, hogy nem támogatják a kormányt és helyettük a kereszténydemokrata irányultságú Nova Slovenija (NSi) párt lép be a Šarec-koalícióba, erősen jobbra tolva azt. Ezt sem akarták Mesecék.

Luka Mesec
Fotó: Jure Makovec / AFP

A harmadik lehetőség a Levica vezetője szerint az volt, hogy Jansa és az SDS alakít kormányt, így pedig Szlovéniában is az antidemokratikus magyar modellt valósítják meg. Na, ezt akarták mindenképpen megakadályozni Mesecék – ezt ő maga hangsúlyozta pár nappal ezelőtt a szlovén tévében.

Vagyis a „magyar fenyegetés” tartja össze a szélsőbaloldali, liberális és balközép pártokat, amelyek most megpróbálnak egy működő koalíciót alkotni.

A péntek délelőtti előzetes vitában Šarec felvázolta programjának legfontosabb pontjait, de előtte még megjegyezte: „van diplomája és nem vásárolta azt”. Hozzáfűzte megnyugtatásul azt is, hogy tud idegen nyelveken is kommunikálni, beszélni. Aztán rátért a legfontosabb kérdésekre is a kijelölt kormányfő. A legfontosabb feladatnak az egészségügy és a nemzetbiztonság ügyeinek rendezését tartja, és ezeknek a kihívásoknak akár úgy is hajlandó megfelelni, hogy kiterjeszti az állam szerepvállalását e területeken. Mindez jelzi, hogy bár Šarec a tavalyi elnökválasztási kampányban inkább a mérsékelt és jobboldali szavazókra hatott (vallásosságát hangsúlyozta), és így szerzett Borut Pahor újraválasztott államfő mögött második helyet, most egy inkább baloldali irányultságú kormány élére fog állni.

A Siol.net szerint a legnehezebbnek Šarec az egészségügy helyzetének rendezését tartja. Így például kiemelte a várólisták ügyét, a várakozási idő lerövidítésének szükségességét. A megoldást részben az informatikai fejlesztésekben látja, így például a bürokrácia csökkentésében. A másik prioritást Šarec programjában a nemzetbiztonság jelenti. Beszédében erre is kitért: „A világ változik, sajnos nem az előnyére.” Így elsősorban a déli határ védelme fontos a kijelölt kormányfő szerint, miután növekszik az illegális határátlépések száma. (Ez Szlovéniában a horvát határt jelenti.) Šarec szerint eddig sikeresen léptek fel az illegális bevándorlás ellen, de nyilvánvaló, hogy ha megalakul a kormánya, nagy figyelmet szentel e kérdésnek továbbra is.

A harmadik prioritás a gazdasági helyzet a kijelölt kormányfő szerint: csak akkor lehetnek sikeresek, ha jól működik a gazdaság – tette hozzá. Ugyanakkor hangsúlyozta: magas technológiai szintű befektetésekre van szükség. Mindazonáltal beszédének lényege az volt, amit maga is hangsúlyozott: „A tettek számítanak majd, nem a szavak.”

Kiemelt kép: Jure Makovec / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik