Nagyvilág

Több százan váltak otthontalanná a genovai hídomlás miatt

Közvetlenül a házak tövében vannak a pilonok.

Több száz genovai lakos nem térhet haza otthonába azután, hogy kedden leomlott a Morandi híd egy szakasza. Több mint hatszázan tornatermekben és más szükségszállásokon töltötték az éjszakát, a hatóságok szerint ugyanis veszélyes lenne hazatérniük.

A híd nemcsak gyárak és sínek, de több lakóépület fölött is átvezet. Egyik hatalmas, a lakóházak közvetlen közelében álló pilonja egyetlen nap alatt 12 centimétert süllyedt, és attól tartanak, hogy bármelyik pillanatban leomolhat. A híd összeomlása után a lakók tűzoltók kíséretében visszamehettek otthonaikba, hogy összeszedjék személyes tárgyaikat, de szerdán dél körül megállapították, hogy ez már túl komoly kockázattal jár.

A genovai polgármester szerint a házakat a híd maradványaival együtt el kell bontani. Az egyik lakó a Corriere della Sera című lapnak azt mondta, az elhunytak iránti tiszteletből szerdán még nem szólaltak meg, de most már követelik az autópályát működtető Autostrade társaságtól, hogy fizessen kártérítést, amiből egy autópályáktól távol található helyen vehetnek új lakást.

Egy idős nő a La Stampának beszélt arról, hogy annak idején tagja volt a bizottságnak, amely az ellen tiltakozott, hogy a hidat a lakóházak fölé építsék. „Tudtam, hogy ez lesz a vége, de mi mindig kevéssé számítottunk a politikában” – jelentette ki. (The Local, kiemelt fotó: Google Utcakép)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik