Nagyvilág

Genovai hídomlás: három gyerek van a 42 halott között

Negyvenkettőre nőtt a genovai hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek – közölte szerdán Francesco Cozzi genovai főügyész.

Cozzi tudatta, hogy ez valószínűleg még mindig nem az áldozatok végleges száma. Továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

Megerősítette, hogy három gyerek is van a halottak között. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy:

8, 12 és 13 éves gyerekek haltak meg a tragédiában. 

Kedd délben leszakadt Genovában egy autópályahíd középső, 80 méter hosszú szakasza, a hatóságok szerint 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe

A tragédia az A10-es autópálya Morandi nevű hídjával történt, amely a francia határ közelében van, és üdülőhelyekhez is vezet. Több szemtanú elmondása szerint az omlás előtt villám csapott a hídba, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba szerdára virradóra. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát.

Ki a felelős?

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter a híd üzemeltetőinek lemondását követelte szerdán.

Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan.

A miniszter közölte: kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

A Politico értesülései szerint azonban Toninelli pártjára, az Öt Csillag Mozgalomra is kritikák össztüze zúdult a tragédia miatt, mert a párt, más beruházások mellett, a leomlott Morandi-hidat is azok közé sorolta, amelyeknek az előirányzott karbantartását csak abban az esetben végzik el, ha a haszon több, mint a vele járó költségek.

Az Öt Csillag oldalán a híddal kapcsolatos aggodalmakat dajkamesének nevezték; ezt a kijelentést azóta eltávolították.

A belügyminiszter Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezetője úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták.

A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek

– idézi Salvinit a Politico.

Kik az áldozatok?

A román külügyminisztérium szerdán közölte, hogy két román állampolgárságú áldozata is van a tragédiának. A tárca hajnalban azt nyilatkozta, hogy a torinói román konzulátus mobil egysége a helyszínre utazott, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak. Az azonosítás során derült ki, hogy a halálos áldozatok egyike román állampolgár.

A déli órákban egy újabb román állampolgárságú áldozat azonosításáról számolt be a tárca. A közlemény szerint a második azonosított román áldozat kettős állampolgársággal rendelkezik.

A külügyminisztérium közölte: a helyszínre küldött konzuli egység folytatja a munkát. Állandó kapcsolatot tart fenn az olasz hatóságok által alapított válságstábbal és azokkal a kórházakkal, amelyekbe az áldozatokat szállították.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Mauro Ujetto/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik