Nagyvilág
The remains of the Morandi motorway bridge stands after it partially collapsed in Genoa, Italy, on Tuesday, Aug. 14, 2018. The famous bridge of highway A10 that connected the Liguria region with south Italy collapsed with many victims. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto)

Genovai hídomlás: három gyerek van a 42 halott között

24.hu
24.hu

2018. 08. 15. 08:17

Negyvenkettőre nőtt a genovai hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek – közölte szerdán Francesco Cozzi genovai főügyész.

Cozzi tudatta, hogy ez valószínűleg még mindig nem az áldozatok végleges száma. Továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

Megerősítette, hogy három gyerek is van a halottak között. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy:

8, 12 és 13 éves gyerekek haltak meg a tragédiában. 

Kedd délben leszakadt Genovában egy autópályahíd középső, 80 méter hosszú szakasza, a hatóságok szerint 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe

A tragédia az A10-es autópálya Morandi nevű hídjával történt, amely a francia határ közelében van, és üdülőhelyekhez is vezet. Több szemtanú elmondása szerint az omlás előtt villám csapott a hídba, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba szerdára virradóra. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát.

Ki a felelős?

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter a híd üzemeltetőinek lemondását követelte szerdán.

Az Autostrade per l’Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan.

A miniszter közölte: kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

A Politico értesülései szerint azonban Toninelli pártjára, az Öt Csillag Mozgalomra is kritikák össztüze zúdult a tragédia miatt, mert a párt, más beruházások mellett, a leomlott Morandi-hidat is azok közé sorolta, amelyeknek az előirányzott karbantartását csak abban az esetben végzik el, ha a haszon több, mint a vele járó költségek.

Az Öt Csillag oldalán a híddal kapcsolatos aggodalmakat dajkamesének nevezték; ezt a kijelentést azóta eltávolították.

A belügyminiszter Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezetője úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták.

A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek

– idézi Salvinit a Politico.

Kik az áldozatok?

A román külügyminisztérium szerdán közölte, hogy két román állampolgárságú áldozata is van a tragédiának. A tárca hajnalban azt nyilatkozta, hogy a torinói román konzulátus mobil egysége a helyszínre utazott, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak. Az azonosítás során derült ki, hogy a halálos áldozatok egyike román állampolgár.

A déli órákban egy újabb román állampolgárságú áldozat azonosításáról számolt be a tárca. A közlemény szerint a második azonosított román áldozat kettős állampolgársággal rendelkezik.

A külügyminisztérium közölte: a helyszínre küldött konzuli egység folytatja a munkát. Állandó kapcsolatot tart fenn az olasz hatóságok által alapított válságstábbal és azokkal a kórházakkal, amelyekbe az áldozatokat szállították.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Mauro Ujetto/NurPhoto)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.