Nagyvilág

Büszke lehet Putyin: csökkent a családon belüli erőszak miatti feljelentések száma Oroszországban

A baj csak az, hogy a valós esetek száma nem csökkent, egyszerűen még kevésbé mernek a nők a rendőrséghez fordulni.

Csaknem felére csökkent Oroszországban a családon belüli erőszak miatt tett rendőrségi feljelentések száma azután, hogy tavaly jelentősen csökkentették az ezért járó büntetést.

A Guardian által idézett statisztikák szerint 2016-ban még 65 543 ilyen esetet jelentettek a hatóságoknak, tavaly viszont már csak 36 037 feljelentés volt. Mindez azzal áll összefüggésben, hogy tavaly február óta – egy törvénymódosítás értelmében – 15 nap elzárással vagy 130 ezer forintnyi pénzbüntetéssel megúszhatja, aki úgy bántalmazza házastársát vagy gyermekét, hogy annak nem törik csontja, és egy éven belül nem folyt ellene ugyanezért eljárás. Korábban két év börtön is járhatott családon belüli erőszakért.

A feljelentések számának csökkenése természetesen nem azt jelenti, hogy a büntetés jelentős enyhítése elvette volna az elkövetők kedvét a bántalmazástól. Épp ellenkezőleg: a családon belüli erőszak áldozatait segítő Anna-központok vezetője azt mondta, a 2016-os húszezerrel szemben tavaly már 27 ezer hívást kaptak segélyvonalaikon. Marina Piszklakova-Parker szerint a tavalyi törvénymódosítás azt tükrözi, hogy az állam nem tekinti a családon belüli erőszakot komoly dolognak, a nők jogainak megsértésének, az elkövetőnek viszont a büntetlenség érzését nyújtja.

A családon belüli erőszak ellen kampányoló Nasziliju weboldal alapítója, Anna Rivina pedig úgy véli: az állam szeret játszani a számokkal, a statisztikára mutogatva pedig mondhatják, hogy a nők nem kérnek segítséget, így biztosan csökkent a családon belüli erőszakos esetek száma.

Tavaly egyébként az is kiderült, hogy rendszeresen előfordul Oroszországban, hogy a bántalmazott nőkkel fizettetik ki a házastársukra kirótt bírságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik