Nagyvilág

Amerika már nem tartja jó ötletnek Orbán elszigetelését

A független vidéki sajtó támogatásának tervét is elvetették.

A New York Times közölt csütörtökön riportot arról, hogy a Barack Obama elnöksége alatt szándékosan elszigetelt Orbán-kormány kapcsolatai hogyan javulnak az Egyesült Államokkal Donald Trump hatalomra kerülésével.

A cikkből kiderül, hogy Mike Pompeo idén áprilisi külügyminiszteri kinevezése bizonyulhatott fordulópontnak. Az új miniszter már májusban tárgyalt Washingtonban Szijjártó Péterrel – ilyen magas szintű találkozóra hat éve nem került sor –, júniusban pedig Donald Trump telefonon beszélt Orbán Viktorral, amire Obama idején nem volt példa.

Wess Mitchell külügyi államtitkár egy előadásban úgy vázolta a megváltozott hozzáállást, hogy Washingtonnak jobban kell egyensúlyoznia az elköteleződés és a szükséges kritika között. A korábbi amerikai külpolitikát elhibázottnak tartja, úgy véli, az az orosz és kínai befolyásnak engedett teret. Szerinte az nem működik, hogy Magyarországot elszigetelik és nyilvánosan kritizálják, majd azt várják, hogy erősödjön a befolyásuk.

Nem sokkal ezután visszavonták azt a hétszázezer dolláros (200 millió forint) pályázatot, amit tavaly jelentett be az amerikai külügy a magyarországi független vidéki sajtó támogatására. A New York Times szerint már megvoltak a pályázat „döntősei”, amikor bejelentették, hogy a pénzt inkább más országokban költik el.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta: nem arról van szó, hogy ő vagy országa ne pártolnák a sajtószabadságot, csak azt érzik, hogy ez nem magyar, hanem régiós probléma.

Felidézik azt is, hogy az új nagykövet azt mondta, ha ő személyesen arra a következtetésre jut, hogy az Orbán-kormány fenyegetést jelent a jogállamiságra, azt erőteljesen jelezni fogja, de négyszemközt. Szerinte ugyanis az ilyesmit nem a médiában kell hangoztatni. (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik