Nagyvilág

Vissza kell szállítani Németországba bin Láden állítólagos testőrét

Vissza kell szállítani Németországba az al-Kaida iszlamista terorrszervezet néhai vezetője, Oszáma bin Láden egyik állítólagos testőrét, akit júliusban kitoloncoltak – döntött szerdán az elutasított tunéziai menedékkérő ügyében eljáró bíróság.

Az MTI szerint Észak-Rajna-Vesztfália tartományi közigazgatási felsőbíróság a bochumi városvezetés panaszát elutasítva helybenhagyta a gelsenkircheni közigazgatási bíróság határozatát, amely szerint Bochumnak vissza kell szállítania Németországba a Tunéziába toloncolt férfit.

A bochumi városvezetés a szövetségi alkotmánybírósághoz fordulhat jogorvoslatért, ezt várhatóan meg is teszi, mert továbbra is indokoltnak tartja a személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Sami A. néven azonosított férfi eltávolítását.

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Sami A. 2005 óta élt családjával együtt Bochumban. Menedékjogi kérelmét 2007-ben elutasították, hazatoloncolását azonban kétszer is – 2009-ben és 2016-ban – megtiltotta az illetékes bíróság arra hivatkozva, hogy az elutasított menedékkérőt Tunéziában kínzás és halálbüntetés fenyegetné.

Kiutasítható-e bin Láden állítólagos testőre?
Állítólagos terroristakapcsolataira hivatkozva kiutasítottak Németországból egy tunéziai állampolgárságú férfit. A német törvények szerint azonban ezt nem lehetett volna megtenni, ezért vissza kell vinni az országba.

Megírtuk azt is, hogy német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az egyik ilyen alkalommal, június végén őrizetbe vették, majd kitoloncolási őrizetbe helyezték, miután a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) felfüggesztette a kitoloncolási tilalomról rendelkező bírósági határozatot, lehetővé téve visszaküldését Tunéziába.

Sami A. bírósághoz fordult, amiért őrizetbe vették. Hazaszállítása előtt egy nappal a gelsenkircheni közigazgatási bíróság úgy határozott, hogy  nem szabad visszaküldeni Tunéziába, mert nincs rá garancia, hogy ott nem fogják megkínozni. Azonban a határozatot csak akkor kézbesítették, amikor Sami A. már a Tunéziába tartó repülőgépen volt.

A férfi tagadja, hogy a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követője volna, és tagadja azt is, hogy járt volna Afganisztánban és az al-Kaida tagja lett volna. Ügye már többször előkerült a német sajtóban. Egy 2016-os interjúban képtelenségnek nevezte, hogy Oszáma bin Láden testőrségéhez tartozott volna.

Hogyan lehettem volna, 1 méter 65 centisen?

Kiemelt kép: Oszáma bin Láden, Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik