Nagyvilág

A Drakula-csendőrök parancsoka volt a bukaresti tüntetés fehér fantomja

Romániában már sorosozásig fajult a PSD, a baloldali kormánypárt belső vitája arról, hogy a párt és az ország erős embere, Liviu Dragnea mondjon-e le. A lemondást felvető szenátornőt sorosistázták le most. Közben a pénteki, erőszakba torkolló tüntetés után új parancsnokot kapott a román csendőrség. Az is kiderült, ki volt a fehér ruhás férfi, aki a csendőröket irányította a demonstráción.

Cătălin Paraschiv, a román csendőrség speciális alakulatának vezetője elismerte, hogy ő volt az a fehér ruhás férfi, aki múlt pénteken feltűnt a bukaresti tüntetésen, ahol több mint négyszáz demonstráló sérült meg a hatóságok beavatkozása nyomán. Harminc csendőr is megsebesült, de a román sajtó által emlegetett rejtélyes „férfi fehérben”, illetve „fehér fantom” sok újságíró szerint a csendőröket segítette a tüntetésen.

Pár napja írtunk a rejtélyes férfiról, és írtunk Paraschivről is, mint aki a Vlad Tepesről, azaz Drakuláról elnevezett különleges csendőrosztag parancsnoka, ezredesi rangban. Azt azonban hétfőn még nem lehetett tudni, hogy a „fehér fantom” és a Vlad Tepes nevét viselő bevetési egység parancsnoka ugyanaz a személy.

Maga Paraschiv – azon kívül, hogy elismerte, hogy ő a rejtélyes „férfi fehérben” – mással nem segített az újságíróknak az eligazodásban. Azt állítja az ezredes, hogy nem az ő emberei verték meg az újságírókat és az ártatlan civileket.

Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Egyelőre tisztázatlan tehát, hogy pontosan ki a felelős a rendőri-csendőri erőszakért, ami a tüntetésen kitört. A felelősséget az ügyészség is vizsgálja, elsősorban a konzervatív jobboldali államfő, Klaus Iohannis felszólítására, de a baloldali, azaz a szociáldemokraták által irányított kormány is vizsgálatot volt kénytelen-kelletlen elrendelni. Az Adevarul nevű lap szerint szerint a csendőrök által bevetett könnygáznak súlyos mellékhatásai vannak, emiatt is bírálatok érték a rendfenntartók fellépését.

Közben a csendőrség főfelügyelőjét leváltották, illetve nem hosszabbították meg a megbízatását. Sebastian Cucoş főparancsnok féléves „mandátuma” amúgy is ideiglenes volt, s éppen szerdán, augusztus 15-én járt le. A kormánnyal szembehelyezkedő, a kabinetet bíráló köztársasági elnök, Iohannis már a pénteki tüntetés után elhalasztotta Cucoş véglegesítését, amit a belügyminiszter terjesztett elő nemrégiben. Az elnöki hivatal arra hivatkozott, hogy a Legfelső Védelmi Tanács nem fog addig dönteni, amíg meg nem kapják az ügyészségi jelentést a múlt pénteki tüntetésről, arról, hogy törvényesen lépett-e fel a csendőrség a demonstráción.

Cucoş tehát hiába védekezett azzal a napokban, hogy a csendőrség csak a kötelességét tette pénteken: nem maradhatott posztján. A Huffington Post román kiadása szerint most valóban új ideiglenes parancsnoka van a román csendőrségnek Ionuţ Cătălin Sindile ezredes személyében.  Sindilét ugyanúgy féléévre nevezték ki, ideiglenes, mint elődjét.

A bukaresti tüntetés világméretű megrökönyödést keltett. Mint arról beszámoltunk, még az amerikai rapper, Snoop Dogg is posztolt egy elég visszataszító videót a történtekről, pontosabban egy kiragadott incidensről. Azóta kiderült, hogy izraeli turistákat is megvertek, illetve a német DeutscheWelle „Press” feliratú mellényt viselő munkatársát is, nemcsak az osztrák tévé operatőrét.

Fotó: Adrian Catu / AFP

A román ellenzéki parlamenti képviselők mindezek után felháborodtak: a történtek miatt most a Drakula-csapat vezérét, a hadonászó ezredest a bukaresti parlament emberi jogi bizottsága elé akarják citálni, és arról akarják faggatni Paraschivet, hogy mi is zajlott pontosan a Victoria téren múlt pénteken.

A politikai viharok pedig még csak most kezdődnek. Számos megfigyelő szerint a hatalmon lévő nagy kormánypárt, a PSD, azaz a nevében szociáldemokrata tömörülés túl messzire ment a tüntetés leverésekor.

A román diaszpóra által szervezett több tízezres demonstráció a korrupció és a hatalmi viszsaélések ellen szerveződött. Megfigyelők szerint a PSD és a diaszpóra, azaz a nyugatra távozott, de időnkét hazatérő románok között régóta nagy volt a feszültség. Ám Liviu Dragnea pártelnök, Románia jelenlegi erős embere, aki bírósági elítélése miatt nem lehet magasabb közjogi pozícióban, mint a parlamenti elnökség, szintén nehéz időszak elé néz.

Az államelnök, a jobboldali Iohannis már felszólította a baloldali PSD tagságát, hogy lépjen fel a hatalmával visszaélő kormánnyal szemben, és most a PSD egyik szenátora magára is vállalta a felelősséget, illetve a kockázatot. Ecaterina Andronescu lemondásra szólította fel Liviu Dragneát, és új kormány felállását javasolta. Mindez az ország és a párt érdekeit is szolgálná szerinte. Ez azért volt bátor lépés, hiszen Dragnea, az elítélt pártvezér még Viorita Dancila kormányfőt is állítólag bábként irányítja.

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke (k) érkezik meghallgatására a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bukaresti központjába 2017. novemberében
Fotó:Robert Ghement /EPA /MTI

Rögtön meg is kapta a durva ellencsapást saját pártjából Andronescu: „sorosistának” minősítette őt párttársa, Liviu Pop, és durván nekitámadott azért, hogy Dragnea és a kormány ellen merészelt fellépni a szenátornő.

Tudni kell ehhez, hogy Romániában a magyar Fidesz sorosozását nem a jobboldal, hanem a baloldal használja, magáról Dragneáról is megírtuk már, hogy követi Orbán Viktor retorikai fordulatait, például a sorosozást ő is kedveli.

Kiemelt kép:  Daniel  Mihailescu / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik