Nagyvilág
A man stands guard in front of Romanian anti riot police during clashes at a demonstration in front of the Romanian Government headquarters, in Bucharest August 10, 2018, to protest against the government. 
Romanian police used tear gas and pepper spray to quell anti-corruption protesters in Bucharest on August 10, 2018, as tens of thousands called on the leftwing government to resign. Local media said between 30,000 to 50,000 people turned out for the protest, included many Romanian expatriates who returned home especially to show their anger at the levels of official corruption.

The crowd chanted "resign" and "thieves" as they assembled in a central square outside the main government building.
 / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU

A Drakula-csendőrök parancsoka volt a bukaresti tüntetés fehér fantomja

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2018. 08. 15. 14:54

Romániában már sorosozásig fajult a PSD, a baloldali kormánypárt belső vitája arról, hogy a párt és az ország erős embere, Liviu Dragnea mondjon-e le. A lemondást felvető szenátornőt sorosistázták le most. Közben a pénteki, erőszakba torkolló tüntetés után új parancsnokot kapott a román csendőrség. Az is kiderült, ki volt a fehér ruhás férfi, aki a csendőröket irányította a demonstráción.

Cătălin Paraschiv, a román csendőrség speciális alakulatának vezetője elismerte, hogy ő volt az a fehér ruhás férfi, aki múlt pénteken feltűnt a bukaresti tüntetésen, ahol több mint négyszáz demonstráló sérült meg a hatóságok beavatkozása nyomán. Harminc csendőr is megsebesült, de a román sajtó által emlegetett rejtélyes „férfi fehérben”, illetve „fehér fantom” sok újságíró szerint a csendőröket segítette a tüntetésen.

Pár napja írtunk a rejtélyes férfiról, és írtunk Paraschivről is, mint aki a Vlad Tepesről, azaz Drakuláról elnevezett különleges csendőrosztag parancsnoka, ezredesi rangban. Azt azonban hétfőn még nem lehetett tudni, hogy a „fehér fantom” és a Vlad Tepes nevét viselő bevetési egység parancsnoka ugyanaz a személy.

Maga Paraschiv – azon kívül, hogy elismerte, hogy ő a rejtélyes „férfi fehérben” – mással nem segített az újságíróknak az eligazodásban. Azt állítja az ezredes, hogy nem az ő emberei verték meg az újságírókat és az ártatlan civileket.

Romanian anti riot police clash with protesters during a demonstration in front of the Romanian Government headquarters in Bucharest August 10, 2018, to protest against the government. 
Romanian police used tear gas and pepper spray to quell anti-corruption protesters in Bucharest on August 10, 2018, as tens of thousands called on the leftwing government to resign. Local media said between 30,000 to 50,000 people turned out for the protest, included many Romanian expatriates who returned home especially to show their anger at the levels of official corruption.

The crowd chanted "resign" and "thieves" as they assembled in a central square outside the main government building.
 / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Egyelőre tisztázatlan tehát, hogy pontosan ki a felelős a rendőri-csendőri erőszakért, ami a tüntetésen kitört. A felelősséget az ügyészség is vizsgálja, elsősorban a konzervatív jobboldali államfő, Klaus Iohannis felszólítására, de a baloldali, azaz a szociáldemokraták által irányított kormány is vizsgálatot volt kénytelen-kelletlen elrendelni. Az Adevarul nevű lap szerint szerint a csendőrök által bevetett könnygáznak súlyos mellékhatásai vannak, emiatt is bírálatok érték a rendfenntartók fellépését.

Közben a csendőrség főfelügyelőjét leváltották, illetve nem hosszabbították meg a megbízatását. Sebastian Cucoş főparancsnok féléves „mandátuma” amúgy is ideiglenes volt, s éppen szerdán, augusztus 15-én járt le. A kormánnyal szembehelyezkedő, a kabinetet bíráló köztársasági elnök, Iohannis már a pénteki tüntetés után elhalasztotta Cucoş véglegesítését, amit a belügyminiszter terjesztett elő nemrégiben. Az elnöki hivatal arra hivatkozott, hogy a Legfelső Védelmi Tanács nem fog addig dönteni, amíg meg nem kapják az ügyészségi jelentést a múlt pénteki tüntetésről, arról, hogy törvényesen lépett-e fel a csendőrség a demonstráción.

Cucoş tehát hiába védekezett azzal a napokban, hogy a csendőrség csak a kötelességét tette pénteken: nem maradhatott posztján. A Huffington Post román kiadása szerint most valóban új ideiglenes parancsnoka van a román csendőrségnek Ionuţ Cătălin Sindile ezredes személyében.  Sindilét ugyanúgy féléévre nevezték ki, ideiglenes, mint elődjét.

A bukaresti tüntetés világméretű megrökönyödést keltett. Mint arról beszámoltunk, még az amerikai rapper, Snoop Dogg is posztolt egy elég visszataszító videót a történtekről, pontosabban egy kiragadott incidensről. Azóta kiderült, hogy izraeli turistákat is megvertek, illetve a német DeutscheWelle „Press” feliratú mellényt viselő munkatársát is, nemcsak az osztrák tévé operatőrét.

Riot police use water cannon against protesters in front of the Romanian Government headquarters in Bucharest, Romania on August 10, 2018. / AFP PHOTO / Adrian CATU
Fotó: Adrian Catu / AFP

A román ellenzéki parlamenti képviselők mindezek után felháborodtak: a történtek miatt most a Drakula-csapat vezérét, a hadonászó ezredest a bukaresti parlament emberi jogi bizottsága elé akarják citálni, és arról akarják faggatni Paraschivet, hogy mi is zajlott pontosan a Victoria téren múlt pénteken.

A politikai viharok pedig még csak most kezdődnek. Számos megfigyelő szerint a hatalmon lévő nagy kormánypárt, a PSD, azaz a nevében szociáldemokrata tömörülés túl messzire ment a tüntetés leverésekor.

A román diaszpóra által szervezett több tízezres demonstráció a korrupció és a hatalmi viszsaélések ellen szerveződött. Megfigyelők szerint a PSD és a diaszpóra, azaz a nyugatra távozott, de időnkét hazatérő románok között régóta nagy volt a feszültség. Ám Liviu Dragnea pártelnök, Románia jelenlegi erős embere, aki bírósági elítélése miatt nem lehet magasabb közjogi pozícióban, mint a parlamenti elnökség, szintén nehéz időszak elé néz.

Az államelnök, a jobboldali Iohannis már felszólította a baloldali PSD tagságát, hogy lépjen fel a hatalmával visszaélő kormánnyal szemben, és most a PSD egyik szenátora magára is vállalta a felelősséget, illetve a kockázatot. Ecaterina Andronescu lemondásra szólította fel Liviu Dragneát, és új kormány felállását javasolta. Mindez az ország és a párt érdekeit is szolgálná szerinte. Ez azért volt bátor lépés, hiszen Dragnea, az elítélt pártvezér még Viorita Dancila kormányfőt is állítólag bábként irányítja.

Bukarest, 2017. november 21.
Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke (k) érkezik meghallgatására a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bukaresti központjába 2017. november 21-én. Az ügyészség lefoglalta a román kormány fõ erejét képezõ PSD elnökének valamennyi ingatlanját és ingóságát, részvényeit, bankszámláin elhelyezett pénzét, valamint minden egyéb bevételét. Az ügyészek 127,5 millió lejt (mintegy 8,5 milliárd Ft) kérnek számon Dragneán, ugyanis állításuk szerint ennyivel károsította meg az államot. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke (k) érkezik meghallgatására a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bukaresti központjába 2017. novemberében
Fotó:Robert Ghement /EPA /MTI

Rögtön meg is kapta a durva ellencsapást saját pártjából Andronescu: „sorosistának” minősítette őt párttársa, Liviu Pop, és durván nekitámadott azért, hogy Dragnea és a kormány ellen merészelt fellépni a szenátornő.

Tudni kell ehhez, hogy Romániában a magyar Fidesz sorosozását nem a jobboldal, hanem a baloldal használja, magáról Dragneáról is megírtuk már, hogy követi Orbán Viktor retorikai fordulatait, például a sorosozást ő is kedveli.

Kiemelt kép:  Daniel  Mihailescu / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Az utolsó rabszolgafelkelés Orbán Viktor ellen  

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.