Nagyvilág

Kalifornia történetének legnagyobb erdőtüze pusztít

Kalifornia történetének legnagyobb erdőtüze pusztít

Az egyesült államokbeli Mendocino térségében tomboló erdőtűz hétfőn két fészek egyesülésével a legnagyobb erdőtűzzé vált Kalifornia történetében – tudatta az amerikai média.

A Mendocino környékén pusztító tűz eddig csaknem 115 ezer hektárnyi, Los Angeles nagyságú területet perzselt fel, és továbbra sem sikerült megállítani a lángok terjedését – közölte a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal. A tűzoltóknak eddig 30 százalékban sikerült lehatárolniuk a tüzet. Munkájukat nehezíti, hogy meteorológusok szerint az időjárás a továbbiakban is száraz és forró marad, fel-feltámadó szelekkel. Kalifornia északi részén a 43 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet a következő napokban.

Europress/AFP PHOTO/NOAH BERGER

A kétfészkű tűz pusztítása már most felülmúlta a Thomasét, amely mintegy 114 ezer hektárt égetett fel Santa Barbara és Ventura megyében 2017-ben. A lángok eddig 75 otthont emésztettek el, ezreket késztettek menekülésre. Ketten életüket vesztették a tűzben.

A mendocinói tűz megfékezésén csaknem négyezren küzdenek, az amerikai hatóságok munkáját ausztráliai és új-zélandi szakértők is segítik. A csapatok elsődleges célja megakadályozni, hogy a lángok áttörjenek a hegyoldalban fekvő települések, Nice, Lucerne, Glen Haven és Clearlake Oaks köré húzott gyűrűn.

Europress/AFP PHOTO/NOAH BERGER

Eközben a Kalifornia északi részén pusztító, Carr nevű tűzben heten haltak meg és több mint 1600 épület égett le. A Carrt 45 százalékban, míg a Yosemite Nemzeti Park bezárását eredményező Fergusont 38 százalékban sikerült megfékezni. Kalifornia-szerte több mint 14 ezer tűzoltó harcol a lángokkal.

Az amerikai államban nyolc nagyobb erdőtűz pusztít. Donald Trump amerikai elnök vasárnap katasztrófasújtott területté nyilvánította Kaliforniát, és elrendelte, hogy tegyék elérhetővé a szövetségi pénzalapot a helyreállítási munkálatok támogatására.

Europress/AFP PHOTO/NOAH BERGER

Trump a „rossz környezetvédelmi törvényeket” okolta az erdőtüzek terjedéséért, amelyek szerinte ellehetetlenítik, hogy felhasználják a rendelkezésre álló vízkészleteket. A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy nincs hiány vízből.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/NOAH BERGER

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik