Nagyvilág

Orosz kém dolgozhatott évekig az amerikai nagykövetségen Moszkvában

Tíz évig dolgozhatott egy feltételezett orosz kém az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén – értesült a Guardian.

Az orosz állampolgárságú nőt az amerikai titkosszolgálat alkalmazta és hozzáférhetett a titkosszolgálat belső informatikai hálózatához és levelezőrendszeréhez, így lehetősége volt arra, hogy szigorúan titkos anyagokhoz is hozzáférjen, úgy mint az amerikai elnök és alelnök napirendjéhez.

A nő évekig dolgozott a titkosszolgálat, mielőtt 2016-ban egy rutinellenőrzés során fennakadt a rostán. A külügy két munkatársa a vizsgálat során megállapította, hogy a meg nem nevezett követségi dolgozó rendszeresen, engedély nélkül találkozott az orosz titkosszolgálat, az FSZB tagjaival.

A Guardian úgy tudja, hogy a külügy már 2017-ben riasztotta az amerikai kémelhárítást, de azok nem indítottak teljes körű nyomozást.

Inkább tavaly nyáron csendben elbocsátották a nőt, valószínűleg azért, hogy valahogy menteni próbálják a kínos helyzetet. Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy Oroszország kitiltott 755 amerikai diplomatát az országból.

A lap forrása azt mondta, hogy mivel az amerikai titkosszolgálat nem indított vizsgálatot, nem tudni, hogy a nő mekkora kárt okozott és azt sem, hogy próbált-e kiszedni információkat más követségi dolgozókból. A titkosszolgálat megkeresésre nem tagadta, hogy valóban megtörtént az incidens, de igyekeztek csökkenteni a jelentőségét és tagadták, hogy nemzetbiztonsági információk kerültek volna rossz kezekbe.

Kiemelt kép: a moszkvai amerikai nagykövetség,  Europress/AFP PHOTO/Vasily MAXIMOV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik