Nagyvilág

Megússza a kormánypártot gyalázó rendszámát

Az egyedi rendszámú autóval közlekedő román vendégmunkás ellen az eljárás megszüntetését javasolja a rendőrség.

A bukaresti rendőrség közlekedésrendészete közölte, javasolni fogja az eljárás  megszüntetését a férfi ügyében – írja a maszol.ro. A Svédországban élő vendégmunkás MUIEPSD rendszámmal vezette autóját. Ezzel nagy vihart kavart, mert ez a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) gyalázza. Autója nagy feltűnést is keltett, sokan lefotózták a szabad fordításban KAPDBEPSD
feliratú rendszámtáblát.

A 45 éves Razvan Stefanescu nem is titkolta, így akart tiltakozni az SPD kormányzási stílusa ellen. Két hétig közlekedett az autóval, amikor bevonták jogosítványát és lefoglalták az egyedi rendszámot, amely a hatóságok szerint Romániában érvénytelen, csak Svédországban használható. A bukaresti svéd nagykövetség később ezt cáfolta, azt állította: az egyedi svéd rendszámok érvényesek az EU egész területén, azzal a kikötéssel, hogy a sofőrnek rendelkeznie kell mind az állandó, mind az egyedi rendszámot tartalmazó hivatalos iratokkal.

A román rendőrség pénteken közölte, a nemzetközi rendőrségi együttműködés alapján átadják a svéd hatóságoknak a személyre szabott, trágár rendszámtáblákat. A bukaresti rendőrség javasolni fogja az ügyben illetékes ügyészségnek az eljárás megszüntetését. Közölték azt is, hogy Razvan Stefanescua kocsijával csak abban az esetben közlekedhet, ha arra állandó rendszámtábláit szerelik fel.

A férfi ellen korábban büntetőjogi eljárás indult a román büntető törvénykönyv 334-es cikkelyének negyedik bekezdése alapján, amely 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegette.

A vendégmunkás akciója hatalmas médiavisszhangot keltett, és követőkre talált – írta az MTI. A szabad fordításban “Kapd be PSD” üzenetet azóta számtalan látható helyre felfestették az országban, de Kolozs megyében volt olyan gazda is, aki a reptér közelében lévő földjén, a Kolozsvárra érkező repülőkből jól láthatóan gabonából vágta ki a feliratot.

Kiemelt kép: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik