Közélet

Orbán: A miniszterelnök dolga, hogy fitt, jókedvű és egészséges ember benyomását keltse

Állandó készenlétet igényel, hogy Magyarországot bevándorlóországgá akarják alakítani – mondta.

Orbán Viktor szerint az Európai Bizottság nem fog változtatni a bevándorláspolitikáján, de jó hírnek tartja, hogy ennek a bizottságnak „a napjai meg vannak számlálva”, mandátuma jövő májusban lejár. Így nem tulajdonít már jelentőséget a bizottság döntéseinek, a Kossuth Rádióban pénteken reggel azt mondta:

azt a módszert kell megtalálni, hogyan lavírozzunk el jövő májusig.

Fontosnak nevezte, hogy az EP-választás után olyan bizottság alakuljon, amely „nem azokat az országokat bünteti, amelyek megvédik a határaikat, hanem, ha valakit büntetnek, akkor azokat, akik beengedték a migránsokat a törvények megsértésével”.

Az elmúlt hetek „diplomáciai nagyüzeme” kapcsán megjegyezte: nincs „kilométerhiánya”, a találkozókra nem jókedvében került sor, hanem azért, mert úgy látták, Magyarország lehetőségekhez tud jutni. Ennek alapja az a politikai stabilitás, amit az egymás után harmadik kétharmados győzelem jelent, ez Orbán szerint előny, amit tudatni kell, és be kell váltani. Azt üzeni, hogy „a politikánk kiszámítható és folytatódik”.

Kitért arra is, hogy a politika lényege, hogy nem ellenségeket, hanem barátokat kell gyűjteni, akik nemcsak szavakban barátaink, hanem kölcsönösen előnyös együttműködést tudunk kialakítani velük. „Sikeres időszak van mögöttem” – összegezte tárgyalásait.

Megjegyezte: a gazdaságban is érezhetők ezek az előnyök, nagyon nagy dolog, hogy

a politika felől semmilyen kockázat nem érkezik a befektetők irányába.

A költségvetéssel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a nyugdíjakat az infláció alakulásának megfelelően fogják emelni. Ezt erkölcsi kérdésnek tekinti, hiszen „a nyugdíjasoknak köszönhetjük, hogy itt ülhetünk ebben a stúdióban”. Az igazi intellektuális kihívásnak pedig azt tartotta, hogy két egymással ellentétes természetű jelenség érvényesül, az egyik a magyar gazdaság stabilitása, a másik viszont, hogy „a világgazdaságban sötét felhők vannak az égen”. Varga Mihályt méltatta, amiért költségvetési tartalékot képzett a kormány által várt válság hatásainak kiegyensúlyozására.

Mint mondta, a vakációját rögtön azzal kezdi, hogy tart egy előadást Tusnádfürdőn. Évi rendes szabadságát viszont hétfőtől szeretné kivenni. Elárulta: nem szereti, ha a választott politikusok panaszkodnak, hogy nehéz a munkájuk, de elfáradt, hosszú volt az elmúlt év.

Állandó készenlétet igényel, hogy Magyarországot bevándorlóországgá akarják alakítani

– jelentette ki, és beszélt arról, hogy a választás, a kormányalakítás, a költségvetés is munkát adott számára.

A miniszterelnöknek az a dolga, hogy fitt, jókedvű és egészséges ember benyomását keltse

– mondta, de kifejtette, hogy ha az ember fárad, akkor kezd türelmetlen lenni, viszont az emberekhez és az emberek ügyeihez kell a legnagyobb türelem. Ezért pihenőre vonul, és augusztus végén-szeptember elején folytatja. (Illusztráció: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik