Nagyvilág

Tusványos: a támadó medve elveszthette bocsait

Csütörtökön reggel próbálják elvinni az egyre veszélyesebb ragadozót.

Megírtuk, medve támadt egy 27 éves férfira Tusványoson, ahol épp most zajlik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Ezt cáfolta ugyan Albert Tibor polgármester, de ő is elővigyázatosságra intett.

Hatalmas medvepara van Tusnádfürdőn
Mindenhol medvék vannak, pedig hamarosan megy oda Orbán Viktor.

A medvetámadásról beszámoló Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba később ugyanakkor arról tájékoztatta az állami hírügynökséget, hogy a román környezetvédelmi miniszter engedélyezte a veszélyes medvecsalád áttelepítését.

Gratiela Gavrilescu szerda este hagyta jó, hogy elszállítsák az anyamedvét, amely az elmúlt hetekben bocsaival járta Tusnádfürdő utcáit, és embereket is megtámadott – mondta Borboly Csaba.

Az anyamedve kábítólövedékes elaltatását, elszállítását azután hagyta jóvá a miniszter, hogy szerdán, nem sokkal a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) esti koncertjei előtt a tábor közelében elütött két bocsot a vonat – tette hozzá.

Egyelőre csak feltételezik, hogy a gyakran látott hárombocsos anyamedve két bocsáról van szó, de azért kérte az azonnali beavatkozást, mert a bocsait elvesztő állat az állatvédők szerint agresszívvé válhat. Értesítették a csendőrséget, mely ígérte, hogy megóvja a Tusványos résztvevőit.

Borboly Csaba azt mondta, csütörtökön reggel érkeznek a zernyesti (Zarnesti) medvemenhely képviselői, hogy a vadőrökkel együtt megkeressék, majd altatólövedékkel elkábítsák és elszállítsák a bocsait elvesztő anyamedvét és a megmaradt bocsot. (mti)

Kiemelt fotó: MTI / Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik