Nagyvilág
(FILES) In this file photo taken on January 26, 2017, the California State flag flies outside City Hall, in Los Angeles.
Californians won't be voting this November on whether the Golden State should be carved up into three separate states. The state Supreme Court on July 18, 2018, rejected a move that would have put the controversial initiative on the ballot for the mid-term elections. The measure, known as Proposition 9, had earned enough signatures to be placed on the November 6, 2018 ballot but the state's highest court torpedoed the move.

 / AFP PHOTO / Mark RALSTON

Mégis egyben marad Kalifornia

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 25. 15:26

Egyelőre mégsem kell attól tartani, hogy három részre szakadna Kalifornia állam – írja a The Hill amerikai hírportál. Amint arról júniusban beszámoltunk, összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy a választók népszavazáson döntsék el, szeretnék-e, ha három különálló államra darabolnák fel Kaliforniát.

A kezdeményező Tim Draper azonban most visszavonulót fújt arra hivatkozva, hogy a Legfelsőbb Bíróság levette a novemberi választások napirendjéről a témát. Draper úgy gondolja, hogy mivel erről úgyis mindig „ugyanaz a hat jogász fog dönteni”, nincs értelme tovább erőltetni.

Az üzletember amiatt is sajnálkozott, hogy ugyan legalább 600 ezren aláírták a népszavazási kezdeményezést, mégsem dönthetnek majd a kérdésről.Draper terve az volt, hogy hozzák létre Észak-Kalifornia államot, ami magába foglalná San Franciscót; Dél-Kalifornia államot, amelynek Fresno, Bakersfield és San Diego lennének a jelentősebb városai; Kaliforniának pedig Los Angeles maradna. A három állam területének méretében különbözne, de a lakosságszámuk nagyjából egyező lenne.

A férfi szerint Kalifornia feldarabolásával javulna az infrastruktúra és az oktatás, valamint csökkennének az adók. A három állam könnyebben számon kérhető lenne, és a mostani kettő helyett összesen hat szenátora lenne az amerikai törvényhozásban.

Draper már harmadszor próbálkozott ezzel, 2012-ben és 2014-ben még hat részre osztotta volna az államot. A mostani kampányára mintegy ötmillió dollárt költött vagyonából. Az üzletember úgy látja, a kaliforniai kormány „romlott”, felhatalmazást kell adni az embereknek, hogy jobbá tehessék.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Mark RALSTON

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.