Nagyvilág

Jöhet a népszavazás Kalifornia feldarabolásáról

Három önálló államot hoznának létre helyette, de ez nem mindenki szerint jó ötlet.

Összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy a választók népszavazáson döntsék el, szeretnék-e, ha három különálló államra darabolnák fel Kaliforniát.

A kezdeményezés élén álló üzletember, Tim Draper legalább 402 ezer támogatót sorakoztatott fel terve mögé, amelynek értelmében létrehoznék Észak-Kalifornia államot, ami magába foglalná San Franciscót; Dél-Kalifornia államot, amelynek Fresno, Bakersfield és San Diego lennének a jelentősebb városai; Kaliforniának pedig Los Angeles maradna. A három állam területének méretében különbözne, de a lakosságszámuk nagyjából egyező lenne.

Draper szerint Kalifornia feldarabolásával javulna az infrastruktúra és az oktatás, valamint csökkennének az adók. A három állam könnyebben számon kérhető lenne, és a mostani kettő helyett összesen hat szenátora lenne az amerikai törvényhozásban.

A választók döntése önmagában kevés lesz. Ha úgy is döntenek népszavazáson, hogy támogatják Kalifornia feldarabolását, azt az állam törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, majd felterjesztenie a kongresszushoz. Ezen kívül a döntés bíróságon is megtámadható.

Draper már harmadszor próbálkozik ezzel, 2012-ben és 2014-ben még hat részre osztotta volna az államot. A mostani kampányára mintegy ötmillió dollárt költött vagyonából. Az üzletember úgy látja, a kaliforniai kormány „romlott”, felhatalmazást kell adni az embereknek, hogy jobbá tehessék.

Létrejött egy ellenkezdeményezés is, amely szerint az állam felosztása az erőforrások egyenlőtlen elosztásával járna. Szerintük a kezdeményezés célja, hogy leválassza a szegényebb régiókat az állam azon részeiről, ahol a legtöbb adóbevételt termelik.

1863 óta nem történt meg, hogy több részre oszlott volna egy amerikai állam, akkor Nyugat-Virginia önállósodott. (Huffington Post, fotó: AFP – Francisco Lozano / CrowdSpark)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik