Nagyvilág
An American flag is visible as voting booths are set up at Porter Junction Cafe in the Arts District of Los Angeles on California's primary election day on June 5, 2018. California could play a determining role in upsetting Republican control of the U.S. Congress, as Democrats hope to win 10 of the 14 seats held by Republicans.

Jöhet a népszavazás Kalifornia feldarabolásáról

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 06. 13. 17:49

Három önálló államot hoznának létre helyette, de ez nem mindenki szerint jó ötlet.

Összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy a választók népszavazáson döntsék el, szeretnék-e, ha három különálló államra darabolnák fel Kaliforniát.

A kezdeményezés élén álló üzletember, Tim Draper legalább 402 ezer támogatót sorakoztatott fel terve mögé, amelynek értelmében létrehoznék Észak-Kalifornia államot, ami magába foglalná San Franciscót; Dél-Kalifornia államot, amelynek Fresno, Bakersfield és San Diego lennének a jelentősebb városai; Kaliforniának pedig Los Angeles maradna. A három állam területének méretében különbözne, de a lakosságszámuk nagyjából egyező lenne.

Draper szerint Kalifornia feldarabolásával javulna az infrastruktúra és az oktatás, valamint csökkennének az adók. A három állam könnyebben számon kérhető lenne, és a mostani kettő helyett összesen hat szenátora lenne az amerikai törvényhozásban.

A választók döntése önmagában kevés lesz. Ha úgy is döntenek népszavazáson, hogy támogatják Kalifornia feldarabolását, azt az állam törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, majd felterjesztenie a kongresszushoz. Ezen kívül a döntés bíróságon is megtámadható.

Draper már harmadszor próbálkozik ezzel, 2012-ben és 2014-ben még hat részre osztotta volna az államot. A mostani kampányára mintegy ötmillió dollárt költött vagyonából. Az üzletember úgy látja, a kaliforniai kormány „romlott”, felhatalmazást kell adni az embereknek, hogy jobbá tehessék.

Létrejött egy ellenkezdeményezés is, amely szerint az állam felosztása az erőforrások egyenlőtlen elosztásával járna. Szerintük a kezdeményezés célja, hogy leválassza a szegényebb régiókat az állam azon részeiről, ahol a legtöbb adóbevételt termelik.

1863 óta nem történt meg, hogy több részre oszlott volna egy amerikai állam, akkor Nyugat-Virginia önállósodott. (Huffington Post, fotó: AFP – Francisco Lozano / CrowdSpark)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.