Nagyvilág

Magyarok is érintettek a görög tűzvészben

Ahogy korábban megírtuk, kedd délutánra már legkevesebb 74-re emelkedett a hétfő  óta tartó görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A sérültek száma 187, közülük 23 gyermek.

A Blikknek érintett magyarok nyilatkoztak, köztük Györgypál Levente, aki épp édesanyjával nyaral Athénban. Szerinte főleg a közhangulaton érződnek a történtek, az erdőtűzzel kapcsolatos hírek nagyon letörték a görögöket, hiszen ilyen katasztrófa már rég volt az országban. A 22 éves Levente először esőfelhőnek hitte a hatalmas füstöt.

A fiatal hozzátette, egy görög-magyar ismerőse közvetlenül is érintett, mivel 12 éves lánya épp Attikában volt a tűz elterjedésekor, így rögtön autóban ült, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jól van-e gyermeke. A Blikk a külügytől megtudta, a férfi a magyar nagykövetséghez fordult segítségért, a kirendeltség egyik munkatársa végül elvitte az érintett helyszínre az apát, és mint kiderült, gyermekének nem esett baja.

Végítéletet idéző képek a görög tűzvészről
Sokan a tengerbe menekültek a lángok elől.

Egy másik magyar család épp Kinetába tartott, amikor Olimpia Odos autópálya elején ragadtak éjjel, mint kiderült, a biztonságuk érdekében lehúzódtak egy fizetőkapunál. A szállásra visszajutva  az egyik vendég azt mondta nekik, hogy akik a tűz miatt csapdába kerültek, azokat a tengerbe terelték, és onnan mentették ki őket.

A kinti magyar konzulátus egyelőre nem tud magyar áldozatokról vagy sérültekről, de arra kérik a kint nyaraló magyarokat, hogy az elkövetkező napokban kerüljék el a következő települések környékét: Rafina, Mati, Nea Voucasz, Nea Makri.

Kiemelt kép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik