Nagyvilág

Már 74 halott a görög erdőtüzekben, a fél világ felajánlotta a segítségét

Kedd délutánra már legkevesebb 74-re emelkedett a hétfő  óta tartó görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A sérültek száma 187, közülük 23 gyermek - adta hírül a görög tűzoltóság.

Az MTI tudósítása szerint Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tévébeszédben háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki. Mint fogalmazott:

elmondhatatlan tragédián megy keresztül Görögország.

Kedd délutánra az Athéntól csupán 29 kilométerre lévő, Mati nevű település környékén – ahol  a tűz rendkívül erőteljes volt – a szél mérséklődött, és ennek köszönhetően a lángok terjedése fékeződött.

Europress/AFP/Angelos Tzortzinis

Időközben országok egész sora ajánlotta fel segítségét. Spanyolország útnak indított két tűzoltó hidroplánt, amelyek együttesen öt és fél köbméter vizet tudnak a lángokra zúdítani.

Horvátország védelmi minisztériuma közölte, hogy szintén kész küldeni két tűzoltórepülőt. Törökország ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnöke együttérzését fejezte ki és szintén két tűzoltórepülőt ajánlott fel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden táviratot küldött Prokopisz Pavlopulosz görög államfőnek és Alekszisz Ciprasz kormányfőnek részvétét nyilvánítva az erdőtüzek okozta halálesetek miatt és egyben felajánlotta, hogy Moszkva minden szükséges segítséget megad Athénnak a természeti katasztrófa következményeinek enyhítéséhez.

Europress/AFP/Valerie Gache

Az izraeli külügyminisztérium szintén tudatta, hogy kész bekapcsolódni az oltásba, és emellett orvosi segítséget is felajánlott az erdőtüzek sérültjeinek kezelésében.

Angela Merkel német kancellár is felajánlotta hazája segítségét, Emmanuel Macron francia elnök pedig a francia mellett görögül írt Twitter-üzenetben fogalmazta meg együttérzését.

Ferenc pápa táviratban tudatta, hogy mélyen elszomorítja a tragédia, és hogy imádkozik az áldozatokért és családtagjaikért.

Végítéletet idéző képek a görög tűzvészről
Sokan a tengerbe menekültek a lángok elől.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Angelos Tzortzinis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik