Nagyvilág

Óriási futótűz pusztít Görögországban, sok a halálos áldozat

Bár Dimitrisz Canakopulosz görög kormányzati szóvivő keddre virradóra még arról adott tájékoztatást, hogy legalább 20 ember életét vesztette az Athén környékén hétfő délután óta tomboló futótüzekben, mostanra kiderült, hogy legalább 60 ember meghalt a tomboló erdőtüzekben. Erről Rafina kikötőváros polgármestere a Szkai tévének beszélt.

Evangelosz Burnusz azt mondta,

A halálos áldozatok száma folyamatosan nő, már meghaladta a hatvanat

Korábban a német Welt című újság számolt be arról, hogy miután további 26 halálos áldozatot találtak meg, az áldozatok száma elérte az 50-et.

A 26 holttestet Rafina közelében találták meg, ezt a Vöröskereszt önkéntesei és a város polgármester-helyettese, Girgos Kokkolis jelentette. Az eddigi hírek szerint 150-en megsérültek, közülük többen is életveszélyben vannak.

A lap arról is írt, hogy az emberek a tengerbe menekülnek a lángok elől, ott várnak a mentőcsapatokra. Az ERT görög állami rádió beszámolója szerint a halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek.

Görögország hivatalosan is segítséget kért az Európai Uniótól. A főváros környékén szükségállapotot hirdettek.

A görög fővárostól északkeletre pusztító erdőtűz ellen küzdő tűzoltó-helikopter egy athéni külvároson át húzódó autópálya fölött 2018. július 23-án. Az Athén és Korinthosz közötti tengerparti település, Kineta melletti Geraneia hegyen keletkezett tűz után újabb erdőtűz lobbant fel a fővárostól északkeletre fekvő Penteli-hegyen. (MTI/EPA/Alexandrosz Vlahosz)

A Reuters hírügynökség korábbi jelentése szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól nagyjából 30 kilométerre fekvő Mati település egyik autópályáján.

Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég.

A Reuters jelentése szerint a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől. Médiaértesülések szerint számos ember Mati környékén a tengerparti Rafinába menekült, hogy a tenger mellett leljen menedéket.

A görög parti őrség közlése szerint a tengerparti városnál is legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába.

A világhálóra feltöltött képeken hatalmas, gomolygó füstfelhők, egy autópályán készült felvételen pedig az út mindkét oldalán tomboló lángok láthatóak.

A görög fővárostól északkeletre pusztító erdőtűz ellen küzdő tűzoltók 2018. július 23-án. (MTI/EPA/Alexandrosz Vlahosz)

A görög tűzoltóság figyelmeztetett: félő, hogy ahogy folynak a mentési és a tűzoltási munkálatok, a halálos áldozatok száma tovább fog nőni.

A BBC brit műsorszóró beszámolója szerint több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat, amelyek kiterjedését egyelőre nehéz megállapítani. A munkálatokban a görög hadsereg is részt vesz.

Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Egyelőre Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért Görögországnak.

A Reuters egy szemtanújának korábbi közlése szerint Athéntól keletre legalább 100 otthonra és 200 gépjárműre terjedtek át a lángok. A hatóságok felszólították a tüzek által érintett és veszélyeztetett, Athéntól nyugatra fekvő, tengerparti Kineta térség lakosságát, hogy hagyják el otthonaikat. A Kinetából felszálló füst a negyven kilométerre fekvő fővárosig is eljutott.

A pusztító erdőtűz ellen küzdő tűzoltó-helikopter. (MTI/EPA/Alexandrosz Vlahosz)

Az Athént a tőle nyugatra fekvő Korinthoszt összekötő sztrádát lezárták, a vonatjáratokat törölték. Hétfő délután a térségben a lángok fenyőfák százait perzselték fel, az így keletkezett füst az athéni Akropoliszig gomolygott.

Egyelőre nem világos, mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős szélmozgással párosult.

Nincs magyar érintett

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, legutóbbi tájékoztatásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták: a tárca megrendüléssel értesült a Görögországban, Athén környékén tomboló erdőtüzekről, melyekben az eddigi információk szerint ötvenen vesztették életüket és 150-nél is többen sérültek meg. A KKM őszinte együttérzését fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Kiemelt kép: AFP PHOTO/ANGELOS TZORTZINIS

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik