Nagyvilág

Nem kérnek a németek Amerika katonai segítségéből

A többség szerint Európa meg tudja védeni magát.

A németek többsége szerint Európa az Amerikai Egyesült Államok katonai segítsége nélkül is meg tudná magát védeni – ez a Forsa közvéleménykutató felméréséből derül ki, amit annak kapcsán készítettek, hogy Donald Trump belengette: felhagyna a NATO támogatásával, ha Európa nem osztozik azokon a terheken, amelyek szerinte igazságtalanul az amerikai adófizetőkre hárulnak.

Csak a válaszadók 37 százaléka gondolta úgy, hogy Európa az amerikai katonai segítségtől függ – írja a kutatásról beszámoló Independent.

Trumpnak egy másik, Németországgal kapcsolatos kijelentése is előkerült a felmérésben. Az amerikai elnök ugyanis Moszkva túszának nevezte Németországot, mert Berlin támogatja a balti-tengeri orosz gázvezeték megépítését. 84 százalék szerint abszurd Trump feltételezése, hogy Németország Oroszország markában van, 92 százalék pedig azt gyanítja, hogy az amerikai elnök Európát és Németországot az amerikai cseppfolyósított földgáz megvásárlására igyekszik rábírni.

Egy korábbi felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a németek 42 százaléka örömmel venné az országban állomásozó 35 ezer amerikai katona kivonását, 37 százalék a maradásukat szeretné, 21 százaléknak pedig nincs véleménye a kérdésről. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / Brendan Smialowski)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik