Nagyvilág

Orbán Viktor prófétának képzeli magát

Szlovákia a nyugati kapcsolatrendszerhez hasonlít abban az értelemben, hogy az oligarchák a választások előtt a támogatásaikkal megpróbálják előfinanszírozni a pozícióikat, politikai befektetést hajtanak végre. Magyarországon ez egészen másképp van: Orbán Viktor dönti el, kiből lehet oligarcha és kiből nem – mondja a leköszönő budapesti szlovák nagykövet. Rastislav Kácer sokat látott, öt évet töltött Budapesten, de 25 évet a diplomáciában, és megbízatása lejárt.

Orbánról azt meséli a napi.hu által szemlézett, a szlovákiai Denník N-nek adott interjúban, hogy úgy néznek rá, mint egy forradalmárra, és azt hiszi magáról, hogy ő egy próféta. A leköszönő szlovák nagykövet sajnálja, hogy Orbán centralizálja a hatalmat és autokrata hajlammal bír.

Annyira megváltoztak Magyarországon a viszonyok, hogy nincs meggyőződve Kácer arról, hogy felvennék hazánkat az EU-ba, a magyar demokrácia nem biztos, hogy megfelel az EU-hoz való csatlakozás jogállami feltételeinek.

A magyar kormány Soros-ellenességre felhúzott kommunikációjáról is elmondta a véleményét a diplomata.

Ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagypapának – még ha gazdag is – bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz

– festette le a helyzetet a nagykövet, aki elismerte, hogy a propagandában működött az üzenet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik