Nagyvilág
Jekatyerinburg, 2018. július 17.
II. Miklós orosz cár és családja kivégzésének századik évfordulójára emlékezõk Jekatyerinburgban, a kivégzés helyszíne, az Ipatyev-ház helyén épített templomnál 2018. július 17-én. (MTI/AP/Anton Baszanajev)

Százezren emlékeztek az utolsó orosz cárra és családjára

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 17. 18:03

Kirill pátriárka vezetésével mintegy százezer ember emlékezett kedden II. Miklós utolsó orosz cár és családja kivégzésének 100. évfordulójára az urali Jekatyerinburgban, ahol 1918. július 17-re virradóra a bolsevikok agyonlőtték az akkor már trónjáról lemondott és házi őrizetben tartott cárt, családját, szolgálóit és orvosukat. Az erről szóló hosszabb cikkünket itt olvashatják:

Kivégezték az öt gyereket is
A lányokkal nem végzett a sortűz, őket végül puskatussal, és bajonettel mészárolták le. II. Miklós cárt és családját tárgyalás és ítélet nélkül ölték meg a bolsevik orgyilkosok.

Helyi idő szerint éjjel két órakor indult útnak a körmenet a kivégzés helyszínétől és a 21 kilométerre fekvő Ganina Iama kolostorba tartott. Az orosz ortodox hívők az ország különböző részeiből érkeztek, de külföldről is jöttek emlékezni a cári családra. Mintegy húszezer ember a kolostornál csatlakozott a menethez – közölték a helyi hatóságok.

2002-ben egy hasonló megemlékezésén csupán kétezer ember vett részt. A kolostor azon helyek egyikén épült, ahol az utolsó orosz cár és családja elégetett maradványait elhantolták a kivégzés után.

A zarándokokhoz szólva Kirill pátriárka hangoztatta, hogy Oroszországnak „tanulnia kell ebből a nehéz és keserű tapasztalatból”.

Kitartóan ellen kell állnunk minden olyan gondolatnak és olyan vezetőknek, akik azt ajánlják nekünk, hogy életünk, hagyományaink és hitünk megsemmisítésével fogadjunk el egy új, ismeretlen, boldog jövőt,

szólított fel az egyházi vezető.

Az orosz állam a kivégzés 100. évfordulójára nem tervezett semmilyen hivatalos megemlékezést, de a minisztériumok illetékesei részt vesznek egyes egyházi megemlékezéseken.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/Anton Baszanajev

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Tüntetés a nagykörúton

Az Oktogonhoz vonulnak a túlóratörvény ellen tiltakozók

Élő videó: Tüntetés a nagykörúton