Nagyvilág

Havi 1167 euró segélyt kap Németországban Bin Laden egykori testőre

A német Focus a Bild cikke alapján arról ír, hogy havi 1167,3 euró állami segítséget kap a jelenleg Németországban élő Sami A., aki korábban Osama Bin Laden Al-Kaida vezér testőre volt. A 42 éves, tunéziai származású férfinak — feltételezett terroristaként —  minden nap jelentkeznie kell a bochumi rendőrségnél.

A német bevándorlóellenes párt, az Alternative für Deutschland (AfD) kérdésére az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány azt közölte, hogy Sami A. és felesége 194 eurós állami segítséget kap, négy gyermeküket pedig fejenként 133-155 euró közötti összeggel támogatják. Az AfD szerint a négygyerekes család további szociális transzferekre is jogosult, azonban erről adatvédelmi okokból nem kaptak tájékoztatást Bochum városától.

Diákként érkezett

Sami A. 1997 óta él Németországban, 2005 óta minden alkalommal visszautasították a tartózkodási engedélye meghosszabbítására irányuló kérelmét. A férfi tanulóként érkezett az országba, 1999 és 2000 között egy afganisztáni, terroristákat kiképző táborban vesztették nyomát, majd Osama Bin Laden testőreként tűnt fel. Eközben megházasodott, négy gyermeke van, családja többi tagja német állampolgár. A rákövetkező években meggyanúsították azzal, hogy terrorista körökben mozog, 2009-ben pedig egy feltételezett Al-Kaida terrorista kocsijában kapták el.

A Bild cikke szerint Sami. A.-t 2006 óta próbálják kiutasítani az országból és visszaküldeni Tunéziába, utóbbi azonban túl nagy kockázattal járna számára, ezért továbbra is a menekülteknek járó keretek között él az országban. A német Legfelsőbb Bíróság 2017 áprilisi döntése szerint a férfit azért nem lehet visszaküldeni származási országába, mert a politikai változások miatt fennáll a veszélye, hogy a 42 éves férfinak embertelen bánásmódban vagy kínzásban lenne része.

Eckhardt Rehberg, a CDU politikusa szerint a német bevándorlási törvény szégyentelenül kihasználható. Mint mondja,

az adóból kell finanszírozni egy terroristát, mert nem utasíthatjuk ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik