Nagyvilág

Obama megint Trumpot bírálta

Barack Obama volt amerikai elnök – anélkül, hogy megnevezte volna, kire is utal – az „erős ember politikáját”, vagyis az erővel történő hatalomgyakorlást bírálta Johannesburgban kedden mondott beszédében, amelyet a Mandela Alapítvány éves rendezvényén, Nelson Mandela születésének 100. évfordulója alkalmából tartott.

A volt amerikai elnök sürgette a világ népeit, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat és azokat az alapvető értékeket, amelyek az utóbbi időben veszélybe kerültek.

Obama bár nem említette nevén hivatali utódját, Donald Trumpot, az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a beszéd számos ponton a hivatalban lévő amerikai elnök politikája ellen irányult, buzdítva hallgatóságát, hogy tartsák életben a többi között a demokrácia, a sokszínűség és a tolerancia eszméit, amelyekért a 2013-ban elhunyt Mandela is küzdött.

Obama azzal nyitott, hogy „furcsa és bizonytalan” időket élünk, „minden egyes nap hírei újabb hajmeresztő szalagcímekkel szolgálnak”. Ezekben a napokban „azt látjuk, a világ kezd visszatérni azokhoz az időkhöz, amikor a dolgokat sokkal veszélyesebb, brutálisabb formában kezelték”.

Szót emelt azokkal a politikusokkal szemben, akik „a félelem, a sértettség és az elzárkózás politikáját” folytatják, mondván, hogy „olyan tempóban haladnak, amely néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna”.

Obama külön bírálta az „erős ember politikáját”, vagyis azt, hogy „a hatalmon lévők minden intézményt próbálnak aláásni … , amely jelentőséget kölcsönöz a demokráciának”.

A volt amerikai elnök hozzátette:

Nem akarok riogatni, mindössze tényeket közlök. Nézzetek körül.

Obama szerint folytatni kell azt a harcot, amelyet egykor Nelson Mandela vezetett a különböző bőrszínű emberek diszkriminációja ellen. Mint mondta, ez a fajta hátrányos megkülönböztetés továbbra is jelen van mind az Egyesült Államokban, mind Dél-Afrikában.

Az évtizedekig tartó diszkrimináció nagy egyenlőtlenséget és szegénységet szült. Mandela „világszerte egy jobb élet reményét testesítette meg a nincstelenek számára” – mondta a volt amerikai államfő.

Hiszek Nelson Mandela elképzeléseiben … az egyenlőségről és társadalmi igazságosságról,

jelentette ki Obama arról az emberről, akit a történelem óriásának nevezett beszédében. Mandela még a kicsiny börtöncellájából is képes volt számos embert megihletni – mondta Obama, hozzátéve, hogy őt magát is megihlette. Szavait egy johannesburgi krikett-stadionban összegyűlt 14 ezres tömeg ujjongással fogadta.

A rendezvényen több neves vendég mellett részt vett Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő, Graca Machel, Nelson Mandela özvegye, illetve Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár is.

A rasszista apartheid rendszer elleni harc hőse, a Nobel-békedíjas Mandela 27 évet töltött börtönben. 1994-ben választották a dél-afrikai állam első fekete bőrű elnökévé, miután véget ért az elnyomó apartheid-rendszer. Mandela 95 éves korában, 2013. december 5-én hunyt el.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/GIANLUIGI GUERCIA/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik