Nagyvilág

2024-től csak újrahasznosított műanyagokból gyárt az Adidas

Az Adidas hétfőn bejelentette, hogy terveik szerint 2024-től csak és kizárólag újrahasznosított műanyagot használnak fel termékeik gyártásához, írja a CNN.

A cég a jövőben poliészterrel sem dolgozik majd. Az anyagot mostanáig a pólóktól a sportmelltartók készítésén át szinte mindenhez használták, mert gyorsan szárad és nem súlyos.

Az Adidas közölte, már 2018-ban megszabadulnak a szűz műanyagoktól irodáikban, üzleteikben, raktáraikban és az elosztóközpontokban is. Ezzel a lépéssel évi 40 tonna műanyagot spórolnak meg a becslések szerint.

A környezetvédelem jegyében korábban a Starbucks vállalta, hogy nem árulnak többé műanyagszívószálakat, és a McDonald’s is hasonló programot indít az Egyesült Királyságban és Írországban. Az IKEA szintén megálljt parancsol az egyszer használatos műanyagoknak a boltjaiban és az éttermeiben.

A Lidl nem fog egyszer használatos műanyag termékeket árulni Magyarországon
2019 végétől nem lesznek műanyag szívószálak, eldobható poharak és műanyag fültisztó pálcikák sem a polcaikon.

Világszerte egyébként mindössze a műanyagok 14 százalékát hasznosítják újra. Ez botrányos arány más anyagokhoz képest: a papír 58 százaléka, a vas és az acél 90 százaléka van újrahasznosítva.

Ha így haladunk tovább, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik