Nagyvilág

Nicaraguai pokol: már 351 halott

Nicaraguában 351 ember életét követelték a tüntetők és a biztonsági erők, illetve a fegyveres kormánypárti aktivisták hónapok óta tartó összecsapásai - közölte szerdán a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH).

A közép-amerikai országban zajló erőszakos tiltakozási hullámban a halottakon kívül eddig legalább 2100-an megsérültek – tette hozzá a jogvédő szervezet.

A managuai vezetés ugyanakkor csak 50 halottról beszél.

António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivőjén keresztül mély aggodalmát fejezte ki a Nicaraguában terjedő erőszak miatt, és sajnálatának adott hangot a tüntetéseken elvesztett életekért.

Stéphane Dujarric szóvivő közölte:

Felszólít minden szereplőt, hogy tartsák tiszteletben a közvetítők szerepét, tartózkodjanak az erőszaktól, és teljességgel kötelezzék el magukat a nemzeti párbeszéd mellett a feszültségmentesítés, valamint a válság békés rendezése érdekében.

Élő közvetítés közben lőttek agyon egy riportert Nicaraguában
A kormányellenes tüntetéseknek már legalább hat halálos áldozata van.

Nicaraguában április 18-án kezdődtek tiltakozások a kormányzat adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei ellen, ám a tüntetők most már Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelik. Időközben a sajtószabadság, és a béke megteremtése is felkerült az ellenzéki követeléslistára.

Az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) Washingtonban szerdán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Ortega elnökre.

A nemzetközi közösségnek szót kell emelnie, és követelnie kell a (nicaraguai) kormánytól, hogy vessen véget az elnyomásnak, az önkényes őrizetbe vételeknek és az emberi jogok megsértésének

– jelentette ki Paulo Abráo, a CIDH ügyvezető titkára.

Europress/AFP/Inti Ocon

Bírálói szerint az országot 2007 óta irányító Ortega, aki korábban is volt már államfő, könyörtelenül ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja gazdagítására használja. Ortega ugyan bejelentette a kilátásba helyezett reformok leállítását, a lépés nem vezetett a helyzet normalizálódásához.

A katolikus püspöki konferencia által kezdeményezett, a hatóságok és az ellenzék közötti, nemzeti párbeszéd két alkalommal is félbeszakadt és eddig nem sok eredményt hozott.

Keddre virradóra a nicaraguai televízió arról számolt be, hogy az elnök kormányának feltételezetett hívei papokat és újságírókat támadtak meg a Diriamba településen lévő bazilikában. Az erőszakcselekményben Managua címzetes püspöke, Silvio Báez is megsérült.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Marvin Recinos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik