Nagyvilág

Több ezer közalkalmazottat tettek utcára Törökországban egy kormányrendelettel

Több mint 18 500 török állami alkalmazott – köztük 9 ezer rendőr és 6 ezer katona – veszítette el állását egy vasárnap nyilvánosságra hozott kormányrendelet miatt. Az állami közlönyben ismertetett törvény szövege összesen 18 632 közalkalmazottra vonatkozik, köztük az igazságügyi minisztérium ezer, és az oktatási minisztérium 650 dolgozójára.

A dokumentumban egyúttal 12 egyesület, három újság és egy tévécsatorna felszámolását rendelték el.

Ezzel egy időben 148 korábban elbocsátott alkalmazott állhat újból munkába a határozatnak köszönhetően.

Török médiaértesülések szerint ez az utolsó hasonló rendelet a 2016. július 15-i puccskísérletet követően kihirdetett rendkívüli állapot felfüggesztése előtt. A hírek alapján a június 24-én újból elnökké választott Recep Tayyip Erdogan – kampányígéretének eleget téve – eskütételét követően eltörli a rendkívüli állapotot.

A Human Rights Joint Platform nevű jogvédő szervezet úgy tudja, hogy 2018. március 20-ig bezárólag 112 679-en veszítették el állásukat, köztük a hadsereg több mint 8 ezer, az oktatási minisztérium mintegy 33 ezer, a belügyminisztérium körülbelül 31 ezer és a nemzetbiztonsági hivatal 22 600 alkalmazottja. További ezreket felfüggesztettek munkájukból. A török ellenzék és aktivisták határozottan bírálták Ankara döntését, amely szerintük a kormánykritikus hangok elhallgattatására irányult.

(MTI)

Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff

Ajánlott videó

Olvasói sztorik