Nagyvilág

Kitünteti a magyar kormány a francia nagykövetet, aki megvédte Orbánt, aztán hazarendelték

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Éric Fournier francia rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, az elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Budapesten pénteken.

Az eseményen a magyar tárcavezető azt mondta, hogy a világ gyorsan változik, váratlan fejleményeket produkál. Példaként említette a gazdasági és a fizikai biztonság folyamatos átalakulását.

Éric Fournier olyan időszakban szolgált, amely talán a legintenzívebb volt a világpolitikában az elmúlt évtizedekben. Régi szövetségek bomlottak fel, újakat kötöttek, és reális azt várni, hogy az elkövetkezendő évek folyamatai sem lesznek kevésbé mélyek – jelentette ki Szijjártó Péter.

Korábban megírtuk, hogy távozik Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete, aki egy június 18-i nem nyilvános diplomáciai jegyzékében arra jutott, hogy az Orbán Viktort populistának bélyegző vélemények a sajtó túlkapásai.

A nagykövet ehelyett inkább a sorozatban harmadszor Bajnokok Ligáját nyerő Real Madridhoz hasonlította a magyar miniszterelnököt.

A nyilvánosságra kerülő véleményről megkérdezték Emmanuel Macron francia elnököt is, aki azt mondta, ha Fournier nyilvánosan tette a kijelentést, kész visszavonni a megbízatását, ha pedig csupán a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de nem ért vele egyet.

Elvileg egyébként nem ezért kell mennie Fourniernek. Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a blogjában azt írta, hogy Macron 29-én fenyegetőzött a lecseréléssel, de már előző nap aláírta az új magyarországi francia nagykövet kinevezését. Vagyis az új francia nagykövetet, Pascale Andreanit azelőtt nevezték ki, hogy az elődjének a jegyzékéről megjelent volna bármi a sajtóban.

Éric Fournier tehát azért távozik Magyarországról, mert a hároméves mandátuma lejár. Fournier 2015-ben érkezett Magyarországra, és ráadásul hetek, hónapok óta lehetett tudni, hogy távozik, erről ő maga is beszélt nyilvánosan – írta a Franciaország-szakértő.

Azt, hogy ha a hazahívás nem is, a kitüntetés már ezért járt, az is alátámasztja, hogy a kitüntetéssel kapcsolatban  Szijjártó Péter üdítőnek nevezte, hogy vannak olyan diplomaták, akik meg tudják őrizni a józan eszüket. Az egész liberális elvárásrendszer azon alapszik, hogy mindenki nyíltan elmondhatja, mit gondol, tette hozzá.

A mai európai viták közepette szövetségesekre, barátokra van szükség, és Magyarországnak ilyen Éric Fournier

Ajánlott videó

Olvasói sztorik