Nagyvilág

Mennie kell az Orbánt védő francia nagykövetnek, de nem azért

Távozik Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete, aki egy június 18-i nem nyilvános diplomáciai jegyzékében arra jutott, hogy az Orbán Viktort populistának bélyegző vélemények a sajtó túlkapásai. A nagykövet ehelyett inkább a sorozatban harmadszor Bajnokok Ligáját nyerő Real Madridhoz hasonlította a magyar miniszterelnököt.

A nyilvánosságot kapó véleményről megkérdezték Emmanuel Macron francia elnököt is, aki azt mondta, ha Fournier nyilvánosan tette a kijelentést, kész visszavonni a megbízatását, ha pedig csupán a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de nem ért vele egyet.

A saját kormánynak címzett diplomáciai jegyzet jellegét tekintve nem nyilvános. Ami a nyilvános dolgokat illeti: Éric Fournier nagykövetként fegyelmezetten „beállt a sorba”, sokszor igen kritikus álláspontokat fogalmazott meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Vagyis nem áll fenn az a helyzet, amelyre nézve Macron a magyarországi nagykövet lecserélését kilátásba helyezte

– írja Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a blogjában, hangsúlyozva, hogy Macron 29-én fenyegetőzött a lecseréléssel, de már előző nap aláírta az új magyarországi francia nagykövet kinevezését. Vagyis az új francia nagykövetet, Pascale Andreanit azelőtt nevezték ki, hogy az elődjének a jegyzékéről megjelent volna bármi a sajtóban.

Éric Fournier tehát azért távozik Magyarországról, mert a hároméves mandátuma lejár. Fournier 2015-ben érkezett Magyarországra, és ráadásul hetek, hónapok óta lehetett tudni, hogy távozik, erről ő maga is beszélt nyilvánosan – írta a Franciaország-szakértő.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron találkozója az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtt Szófiában 2018. május 17-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik