Nagyvilág
Maeszai, 2018. július 4.
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. megtalálták egy edzőjével együtt június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala)

Barlangban rekedt gyerekek: kockáztatni kell

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 07. 06. 13:46

Rendkívül sok a dilemma a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek mentőakcióját illetően. A monszun közeledik, így egyre sürgetőbbé válik a kimenekítésük, csakhogy a fiatalok egyike sem tud úszni és búvárkodni. Lassan két hete élnek teljes sötétségben, ami mentálisan nagyon megterhelő. Nincs olyan mentési lehetőség, ami teljesen biztonságos lenne.
Korábban a témában:

Több mint ezer haditengerész, búvár és önkéntes dolgozik azon, hogy épségben kihozzák a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben rekedt 11 és 16 év közötti gyerekeket és 25 éves edzőjüket. A csapat még június 23-án tűnt el, majd kilenc nappal később két brit búvár talált rájuk négy kilométerre a bejárattól és nagyjából egy kilométerre a földfelszín alatt.

Ekkor még nagy volt az öröm, de sok külső tényező nehezíti a mentést, és nem lesz sétagalopp kihozni őket. Ráadásul lassan minden óra számít, mert félő, hogy a monszun érkeztével a víz teljesen elárasztja a barlangot, és akkor nincs menekvés a fiúknak.

Mik a lehetőségek?

A gyerekeket kellő mennyiségű élelemmel és orvossággal látják el a búvárok, mióta megtalálták őket. A probléma az, hogy mivel napokig voltak étlen-szomjan, többük szervezete legyengült, és szerdán még nem voltak megfelelő állapotban ahhoz, hogy kibúvárkodjanak a felszínre. Márpedig vasárnapra durva esőzéseket jósolnak, ami a monszunidőszakban azt jelenti, hogy megtelhet a barlang vízzel.

Jelen állás szerint több terv is van a csapat kimentésére.

1. Megvárhatják, míg a víz teljesen felszívódik a barlangból.

Ez azonban hónapokba telhet, addig folyamatosan ellátnák a búvárok a gyerekeket és edzőjüket, aztán ugyanúgy kisétálhatnának onnan, mint ahogy két hete bementek.

A hadsereg folyamatosan szivattyúzza ki a vizet, ez óránként egy centiméteres vízszintcsökkenést eredményez, de mindhiába, mert a víznyelők és a patakok újratöltik a barlangot, és ha a monszuneső megérkezik, akár az egész teret betelítheti a víz. Ráadásul az oxigénszint 15 százalékra esett 21 százalékról, tehát a levegő is vészesen fogy odabent.

Tekintve, hogy kockázatos lenne bent hagyni a fiúkat, ezt az opciót valószínűleg elvetik.

2. A legvalószínűbb az, hogy a gyerekeket búvárok hozzák ki.

Chilei üzenet

„Üdvözletem és sok erőt küldök a hatóságoknak és a 12 gyerek családjának” – fogalmazott Mario Sepulveda, az egyik chilei bányász, aki 2010-ben közel 70 napot töltött a föld alatt egy omlás következtében. Mint mondta, kétsége nincs afelől, hogy az ország kormánya minden tőle telhetőt megtesz, és hogy a mentőakció sikeres lesz.

A probléma ezzel az, hogy még csak úszni sem tud egyikük sem. Mindenkit professzionális búvárruhákkal szerelnének fel és fénylő rudakkal világítanák meg előttük az utat. Az oxigénpalackokat valószínűleg nem ők, hanem a búvárok cipelnék, és az útvonalon 25-50 méterenként tartályokat helyeznének el az újratöltéshez.

Mindenkivel egy thaiföldi búvár menne, hogy az anyanyelvükön tudjanak kommunikálni, ami biztonságérzetet adna a fiataloknak, akik közül csak egy beszél angolul (ő kommunikált a rájuk találó búvárral is). A bejáratig egy vezetőszál segítené őket, és össze lennének kötve a kísérőjükkel is.

Maeszai, 2018. július 5.
Búvármentõk készülnek az esõvízzel elárasztott Tham Luang-barlangba, amelyben három nappal korábban megtalálták egy edzõjével együtt június 23-án eltûnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A mentõegységek megpróbálják járhatóvá tenni a jelenleg egyetlen menekülési útvonalat a külvilágtól elzárt gyerekek és edzõjük számára, mielõtt megérkezik a másnapra jelzett újabb esõzés. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
Búvármentők készülnek az esővízzel elárasztott Tham Luang-barlangba
Fotó: Szakcsaj Lalit/AP/MTI

A művelet nagyon veszélyes. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy egy tapasztalt thai búvárnak pénteken hajnalban kifelé jövet elfogyott az oxigénje és meghalt. Szakértők szerint nehezíti a feladatot, hogy gyerekekről van szó, akik kicsit kalandként tekintenek az egészre. Márpedig ha csak az egyikük rosszul csinál valamit, bepánikol vagy nem követi az utasításokat, az akár mindannyiuk életébe is kerülhet. A víz elég hideg és egy tizenéves gyerek számára erős a sodrása is, amivel meg kell küzdeni.

A fiúk egyszerre 10-15 percet tölthetnének víz alatt, függően attól, hogy mennyire elárasztott az adott folyosó. Pedig az út ennél jóval hosszabb lesz, hiszen a képzett búvároknak is öt órájába tellett visszafelé eljutni a bejárathoz.

A nehézségeket jól szemlélteti az a videó, amit egy búvár fejkamerája rögzített:

3. Gondolkoztak azon is, hogy lyukat ütnek a barlangba.

De ez több okból sem jó ötlet. Egyrészt mivel nincs rendelkezésre álló pontos barlangrajz, nem tudják pontosan, hol kellene elkezdeni fúrni. Másrészt a föld megmozgatásával kövek, sziklák szakadnának le a barlangba, ami adott esetben életveszélybe sodorhatja a gyerekeket.

Folyamatosan keresnek a csapat tartózkodási helyéhez közelebb eső természetes barlangnyílásokat is, de eddig egyet sem találtak.

4. Elon Musk is bejelentkezett.

A SpaceX alapítója is felajánlotta a segítéségét a thaiföldi hatóságoknak. Azt javasolta, hogy húzzanak végig a barlangon egy 1 méter átmérőjű nejloncsövet és nyomják tele levegővel, mint egy ugrálóvárat. Ez a légcsatorna illeszkedne minden formához, így a legszűkebb, 70 centiméteres átjáróhoz is. A megvalósíthatóságról jelenleg is zajlanak az egyeztetések, de ez a monszun miatt jó eséllyel már késő.

Maeszai, 2018. július 4.
Thaiföldi katonák és mentõk mennek 2018. július 4-én a Tham Luang-barlang bejáratához, amelyben két nappal korábban megtalálták egy edzõjével együtt június 23-án eltûnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentõknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Thaiföldi katonák és mentők mennek
Fotó: Rungrodzs Jongrit/EPA/MTI

Buddhista edző, végtelen higgadtság

Egy ilyen traumatikus eset rövid távon félelmet kelthet a gyerekekben, ugyanakkor mivel egy közösség tagjaként kerültek bajba, ez előnyükre válhat. A korábbi hasonló esetek egyértelműen azt mutatják, hogy egy ilyen katasztrófát csak csoportok élhetnek túl, és ők is csak akkor, ha szervezettek. Jelen esetben pedig erről beszélhetünk, hiszen a fiúk évek óta együtt fociztak.

Szakértők szerint a napok teltével biztosan előjött bennük a másik hibáztatása, a reménytelenség, kialakulhatott egyfajta hierarchia köztük, de éppen azért, mert egy csapatot alkotnak, egységesek tudtak maradni.

Bár kicsit lefogytak, a búvárokat is meglepte, hogy milyen nyugodtak, milyen jól tartják magukat a gyerekek. Ebben kiemelt szerepet játszhatott az edzőjük, Ekapol Chanthawong, aki korábban évekig buddhista szerzetes volt. Nagynénje azt mondta, hogy rendszeresen meditál egy órát, és biztosan meg tudta nyugtatni a gyerekeket. Ő volt egyébként a legrosszabb állapotban, amikor rájuk találtak, mert nem akarta elenni azt a kevés élelmet a fiúktól. A csapat 9 napig a túrára magukkal vitt rágcsálnivalókkal táplálkozott.

A legfontosabb most az, hogy tisztán és őszintén beszéljenek a gyerekekkel, hogy elkerüljenek egy esetleges traumát. A BBC-nek nyilatkozó pszichológus szerint elengedhetetlen, hogy minden információhoz hozzájussanak, és beszéltetni kell őket, hogy ne rejtegessék az érzelmeiket. A tudtukra kell adni, hogy nagy türelemre lesz szükségük ahhoz, hogy a felszínig elmenjenek. Sokat segít a moráljukon, hogy kommunikálni tudnak a családjukkal.

Új videóban üzennek a bányában rekedt gyerekek
Hónapokig is eltarthat, mire a felszínre hozzák őket.

Szervi gondok

Ketten lemaradtak

Két gyerek nem tartott a csapattal a bányatúrára, különböző okok miatt. A 13 éves Songpol Kanthawong aznap nem vitt magával biciklit az edzésre, a szintén 13 éves Thaweechai Nameng pedig azért nem mehetett, mert szülei ráparancsoltak, menjen és fejezze be a házi feladatát.

A legnagyobb kihívást a sötétség jelenti. Mivel két hete a barlangban élnek, testük már nem tud különbséget tenni a nappal és az éjjel között, az úgynevezett cirkadián ritmusuk nem működik.

Ez nemcsak alvási zavarokat okoz, hanem a hangulatukra és a teljes szervezetükre hatással van. Persze a mentőegységek mostanra valószínűleg imitálják a nappalt mesterséges fényekkel, hogy helyreálljon a gyerekek biológiai órája.

Kérdés az is, hogy milyen a higiénia odalent. A barlangrendszer vize szennyezett és elpusztult állatok maradványai úszkálhatnak benne, emiatt benne van a pakliban, hogy megfertőződnek valamivel.

Az sem mindegy, hogy mennyi helyük van. Ha hosszabb ideig korlátozott a mozgásuk, az ideiglenes izom- és csontproblémákat okozhat. És minél gyengébb egy gyerek, annál nehezebben fogja tudni megtenni az utat a barlang kijáratáig.

Emellett kockázati tényező még:

  • Ha a menekítés után azonnal fény éri a szemet, a retinák durván károsodhatnak.
  • A barlang rossz levegőminősége tüdőbetegségeket okozhat.
  • A súlyvesztés, az alultápláltság, majd a hirtelen bevitt sok élelem szívinfarktushoz, szervleálláshoz vezethet.
  • A pigmentáció elvesztésével a bőr fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

Ami a hosszú távú negatív hatásokat illeti, a gyerekeknél akár évekkel később is kialakulhatnak hangulatzavarok, így depresszió, szorongás és poszttraumás stressz zavara. A mentális betegség előreláthatólag körülbelül minden második, harmadik fiatalt érinthet majd, ugyanakkor kezelhetők.

Maeszai, 2018. július 4.
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. A mentõk két nappal korábban találták meg a június 23-án edzõjével eltûnt ifjúsági labdarúgócsapatot az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentõknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)
Fotó:MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

A felépülésben a legjelentősebb szerepet az játssza majd, hogy milyen kapcsolatot ápolnak a közeljövőben egymással, és a külvilággal, miután – remélhetőleg – kijutottak.

Ezzel egy időben már zajlik a családok felkészítése is, hogy miként fogadják majd gyermeküket és hogy ne támadják le őket egyből, ne érdeklődjenek azonnal a részletekről, mert az a visszájára sülhet el.

A legfrissebb információk szerint akár már pénteken, de legkésőbb szombaton megkezdhetik a kimentésüket, addig egy világ imádkozik értük.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.