Nagyvilág

Kovács: Új szintre léphetnek a magyar-német kapcsolatok

Új szintre léphetnek, új minőséget kaphatnak a magyar-német kapcsolatok a gazdaságban, az innováció és technológia területén, valamint a védelempolitikában - értékelt a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-nek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

Kovács Zoltán utalt arra, hogy Németország áruforgalma a visegrádi négyekkel (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) másfélszer akkora, mint Franciaországgal.

A kormányszóvivő kiemelte: a gazdasági kapcsolatok erősödése különösen igaz lehet az együttműködésre az innováció és technológia terén. A német vállalatok jelentős része már eddig is magas hozzáadott értékű, rendkívül fejlett, jövőbe mutató iparágak képviselőjeként volt jelen, és Magyarország tovább keresi, új szintre akarja emelni az ilyen irányú együttműködést.

Ezért a következő hetekben, hónapokban az érintett magyar és német minisztériumok, illetve munkacsoportok révén keresik majd a további együttműködés lehetőségeit

– jelezte.

Orbán: óriási terhet veszünk le a németek válláról
Másképpen látjuk a világot – ezt mondta a magyar miniszterelnök a migrációs véleménykülönbségekről, de a tárgyalást mindketten fontosnak tartják. Berlinből tudósítunk az Orbán-Merkel találkozóról.

A védelmi együttműködésről szólva Kovács Zoltán utalt Szijjártó Péter tárgyalásaira. A külgazdasági és külügyminiszter Berlinben azt mondta a közmédiának, hogy Magyarország és Németország között rendkívül szoros védelmi és védelmi ipari együttműködés jön létre; közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul Németország támogatásával.

A kormányszóvivő közölte, hogy a védelmi együttműködés a hadosztály-parancsnokság és a haditechnikai fejlesztések, a magyar haderőreform témáját is érinti.

Mindkét ország érdekelt egy önálló európai védelmi erő létrehozásában

– jelentette ki, felidézve, hogy a miniszterelnök az elsők között javasolt közös európai haderőt.

Mind a hadosztály-parancsnokság, mind az európai védelmi képességek fejlesztése olyan közös téma, amelyben a kormány tervei szerint új szintre léphet az együttműködés – jelentette ki Kovács Zoltán.

Létezik lélektani határzár vagy Orbán nem mond igazat?
Hol van az a 4-5000 ezer ember, akiről Orbán Viktor beszélt?

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik