Belföld

Létezik lélektani határzár vagy Orbán nem mond igazat?

Létezik-e lélektani határzár? 

Ez a kérdés, amit levezethetünk Orbán Viktor és Angela Merkel közös sajtótájékoztatójából. A magyar miniszterelnök elmondta ugyanis, hogy Magyarország afféle végvári kapitányként védi meg Németországot (is) a bevándorlóktól. Azt is mondta:

Méltánytalannak érezzük, hogy Magyarországot gyakran megvádolják a szolidaritás hiányával Németországban (…) de ha Magyarországon nem állnának katonák ezrei a határon, akkor naponta 4-5000 menekült érkezne a Németországba. Ez a szolidaritás.

Ez több kérdést is felvet. Egyrészt ez nem szolidaritás, csak akkor, ha a szélsőjobb értelmezése szerint nézzük a menekültválságot – vagyis ha úgy gondoljuk, hogy nem menekültek jönnek, még csak nem is gazdasági bevándorlók, hanem invazív haderő, amely megtámadni akarja Európát. A menekültválság másik értelmezése az, hogy nem katonák jönnek, hanem háború elől menekülő emberek, valamint olyanok, akik jobban szeretnének élni, mint most. Az utóbbi csoportot hívják gazdasági bevándorlónak, és számos komolyan vehető kutatás szerint jót tennének Európa – így Magyarország – gazdaságának.

A másik kérdés az, hogy hol van az a napi 4000-5000 menekült, aki Németországba érkezne, ha nincs a magyar határkerítés? A police.hu migránsszámlálója most így néz ki:

Egyetlen veszélyes nap akadt az elmúlt egy hónapban, amikor öt migránst fogtak el, a napok többségében senkit. 2015 óta pedig úgy 95 százalékkal csökkent az Európába érkező migránsok száma. De ha nem a magyar hatóságok tartóztatják fel őket, akkor az orbáni logika szerint létezik a lélektani határzár, vagyis az emberek meg sem próbálnak Magyarország felé jönni. Ebben az esetben viszont a 4000-5000-es szám nehezen értelmezhető. Ha pedig mégis így van, akkor miért kelnek ennél többen mégis útnak a Földközi-tengeren, ahol a menekültválság kezdete óta 32 ezer ember halt meg, és ahol szintén nem nagyon van esély az Európába jutásra? (Elég megnézni az Aquarius esetét.)

Három lehetőség van:

  • Vagy ennyire elrettentő a magyar határzár, hogy ijesztőbb rajta átkelni, mint egy ladikkal a tengeren az újfasiszta olasz kormány karjaiba indulni,
  • Vagy nagy jóindulattal azt mondjuk, hogy Orbán Viktor tudja, hányan és miért nem indulnak útnak,
  • Vagy Orbán Viktor nem mond igazat.

Frissítés: A cikk megjelenése után Kovács Zoltán kormányszóvivő reagált. A cikkben feltett kérdésre ugyan nem válaszolt, de azt írta, Thesszaloniki polgármestere szerint most már többen vannak Gögögországban, mint 2015-ben voltak. Ennek persze, még ha igaz is, a magyar határ szempontjából nincs relevanciája.

Az utóbbi napokban és hetekben egyre több hír és adat mutatja, hogy az illegális migránsok száma a Balkánon újra a 2015-ös számokat és arányokat közelíti: Thesszaloniki polgármesterének nyilatkozata, miszerint többen vannak most Görögországban, mint 2015-ben, illetve a Bosznia-Hercegovinából érkező hírek is azt bizonyítják, hogy ha nem védenénk a magyar határt (a kerítéssel, rendőri és katonai erővel és a jogszabályok szigorításával), akkor a 2015-ben a déli határainkon látott események ma is nap, mint nap megismétlődhetnének: akkor, a migrációs válság csúcsán, volt olyan nap, hogy csaknem tíz ezer migráns is jött naponta. Magyarország a déli határain nem csak magát, hanem egész Európát is védi. A határ védelme tudja garantálni, hogy mások mellett Németországnak se kelljen újra szembesülnie a korábbi években illegálisan érkezett migránsok százezreivel.

– írta Kovács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik