Nagyvilág

Orbán megérkezett Berlinbe: „Nem akarunk visszafogadni senkit”

Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de bármikor készen áll segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba - szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Berlinben, a Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, német szövetségi belügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

A találkozón, amelyről a Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatta az MTI-t, a két politikus egyetértett abban, hogy soha ilyen jók nem voltak a magyar-bajor kapcsolatok. Magyarország és Bajorország széles körű gazdasági együttműködését sikerült a védelemipar területére is kiterjeszteni.

Tárgyalásukon arra jutottak, hogy a kereszténydemokrácia óriási lehetőség előtt áll, mert az európai polgárok számára egyre világosabb, hogy csak a kereszténydemokraták képesek megvédeni a munkahelyeket, a határokat és Európa kulturális identitását.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Találkozójukon szó esett a migráció kérdéséről is. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont kezdetektől fogva egyenes és őszinte, akkor is, ha kényelmetlen.

2015 óta ugyanazt képviseljük: a balkáni útvonal Görögországon keresztül vezet, így egyetlen menedékkérő sem Magyarországon lépett először az unió területére. Nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni senkit, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba.

Kiemelt kép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik