Nagyvilág

Csak a kora miatt ússza meg a korbácsot Najib Razak

najib razak (Array)
najib razak (Array)
Több rendbeli hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt emeltek vádat a volt malajziai kormányfő ellen.

Három rendbeli hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt emeltek vádat Najib Razak ellen szerdán. A volt malajziai miniszterelnököt   kedden előzetes letartóztatásba helyezték, és szerdán bíróság elé állították, hogy ismertessék vele a vádakat.

Mind a négy vádpont legfeljebb 20 év börtönbüntetést vonhat maga után. Malajziában a korbácsolás is bevett büntetésforma, de mivel Najib 60 év feletti, ezért korbáccsal már nem fenyíthető.

A főügyész szerint a volt kormányfő visszaélt hatalmával 2014 decembere és 2015 márciusa között. A kormány ellenőrzése alatt álló stratégiai fejlesztési alap részlege több mint 10 millió dollárt utalt a számlájára, de ez csak a Razaknak tulajdonított sikkasztás töredéke.

Az eredeti gyanú szerint a volt miniszterelnök 4,5 milliárd dollárt sikkasztott el a 1MDB alapból, amiből 700 milliót (több mint 194 milliárd forint) közvetlenül saját bankszámláira utaltatott.

Az akkori ügyészségi vizsgálat 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól. ában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól, de Mahathir Mohamed május 9-i választási győzelme után újraindították a Najib Razak elleni nyomozást.

A volt miniszterelnök nem hagyhatta el az országot, és kihallgatta a korrupcióellenes ügynökség. Az eljárásban folytatott házkutatásokon a rendőrség 273 millió dollárra (77,3 milliárd forint) becsült értékű ingóságokat foglalt le tőle és családtagjaitól.

Najib Razak azt állította, a lefoglalt értéktárgyakat évtizedek alatt kapta ajándékba, és azok értékét jelentősen túlbecsülik. Najib ügyét a malajziai legfelsőbb bíróságra továbbították. Megfigyelők arra számítottak, a volt kormányfő vádalkut kér, de a 64 éves bukott politikus ártatlannak vallotta magát minden vádpontban. (mti)

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik