Nagyvilág

Addig rugóztak a bürokrácián, amíg meghalt a tüdőátültetésre váró brassói férfi

Pénz is lett volna a műtétre, de a papír mindennél fontosabb.

Meghalt az a 29 éves Brassó megyei férfi, akinek 200 ezer eurót gyűjtöttek össze életmentő műtétére, de a bürokrácia akadályozta a sürgős beavatkozás végrehajtását – írja a kolozsvári Maszol.

Călin Fărcaş azzal vált ismertté, hogy Brassóban a barátaival körülvéve tolószékben és oxigénpalackban tüntetett az élethez való jogáért. Romániában ugyanis nincs olyan klinika, ahol tüdőátültetést hajtanak végre, külföldi műtétre pedig nem volt pénze.

Ezután alig két hét alatt 200 ezer euró adomány gyűlt össze, ami bőven elég lett volna a műtétre, ekkor viszont kiderült, hogy azt Európában nem lehet végrehajtani, mert Romániának nincs megállapodása az Eurotransplanttal. A család még ezt is át tudta volna hidalni, egy indiai klinikán műtötték volna Călint, de ez is hosszas bürokratikus előkészítést igényelt, miközben a férfi állapota folyamatosan romlott.

A huzavona addig tartott, amíg a szervezete már nem bírt volna ki egy hosszú repülőutat. A hét végén válságos állapotban vitték egy bukaresti kórházba, ahol hétfőn este meghalt. Családja az egészségügyi minisztériumot okolja a történtekért.

Az illetékes miniszter, Sorina Pintea azt mondta, ahhoz, hogy Románia csatlakozhasson az Eurotransplanthoz, először a hazai szervátültetési ügynökséget kellene átszervezni, de ez még nem történt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik