Nagyvilág
(FILES) In this file photo taken on April 14, 2016, German Chancellor Angela Merkel (L) and then Bavarian state premier and leader of the conservative Christian Social Union (CSU) Horst Seehofer give a press conference at the Chancellery in Berlin.
German Chancellor Angela Merkel's future hangs in the balance on July 1, 2018, as her conservative coalition allies choose between accepting a European compromise on migration or exploding her fourth government months into its term. Interior Minister Horst Seehofer in June issued the veteran leader an unprecedented ultimatum, saying he would begin turning away asylum-seekers already registered in other European nations from July 1 unless she struck alternative deals.
 / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

Hétfő délután tárgyal Merkel és Seehofer

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 07. 02. 12:01

Hétfő délután 17 órától tárgyal Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke Angela Merkel kancellárral, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével menekültügyi vitájukról, a megbeszélést Berlinben tartják a CDU székházában.

Horst Seehofer hétfő hajnalban pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után tett nyilatkozatában elmondta, hogy felajánlotta lemondását pártelnöki és miniszteri tisztségéről, de előbb tesz egy kísérletet a nézeteltérések rendezésére.

A vita arról szól, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU egyik vezető politikusa hétfő délelőtt Münchenben tett nyilatkozatában kiemelte: meglepetésként érte a CSU elnökségét, hogy Horst Seehofer a kancellárral folytatott vita miatt kilátásba helyezte lemondását. Hozzátette: a CSU nem kívánja felszámolni a CDU-val közös frakciót a szövetségi parlamentben (Bundestag), és a CDU/CSU pártszövetségnek a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) közös kormányát sem. A CSU „készen áll a kompromisszumokra, a politikában ennek mindig így kell lennie”.

Elmar Brok CDU-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerint van még lehetőség a szakítás elkerülésére. Az EP külügyi bizottságának korábbi elnöke a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak hétfőn azt mondta, hogy „nagy a mozgástér”, de Horst Seehofer eredeti álláspontjára nem lehet felépíteni a megoldást, mert az SPD nem osztja a belügyminiszter nézeteit, így a koalíció felbomlásához vezethet, ha ragaszkodik a máshol már regisztrált menedékkérők feltétel nélküli visszafordításához.

Az SPD Bundestag-frakciójának ügyvezetője, Carsten Schneider a ZDF országos köztelevízióban hétfőn a német demokráciát súlyosan megterhelő színjátéknak nevezte a CDU és a CSU vitáját. Kiemelte, hogy a CSU csak a bajorországi törvényhozási (Landtag) választás miatt fordul szembe a kancellárral. Ezzel azonban egész Németországot elszigeteli, ami nem arról tanúskodik, hogy a bajor regionális párt teljes mértékben tisztában van a szövetségi kormány tagjaként viselt felelősségével.

BERLIN, GERMANY - JUNE 13: German Chancellor Angela Merkel speaks to German Interior Minister Horst Seehofer after the arrival for the weekly government cabinet meeting on June 13, 2018 in Berlin, Germany. High on the morning's agenda is labour legislation intended to ease workers' transition from part-time to full-time work. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)
Tovább zsarolja Merkelt a belügyminisztere
Horst Seehofer lebegteti a lemondását, tovább tart menekültügyi vitája a kancellárral.

Kiemelt kép: Europress/ODD ANDERSEN/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.