Nagyvilág

Hétfő délután tárgyal Merkel és Seehofer

Hétfő délután 17 órától tárgyal Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke Angela Merkel kancellárral, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével menekültügyi vitájukról, a megbeszélést Berlinben tartják a CDU székházában.

Horst Seehofer hétfő hajnalban pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után tett nyilatkozatában elmondta, hogy felajánlotta lemondását pártelnöki és miniszteri tisztségéről, de előbb tesz egy kísérletet a nézeteltérések rendezésére.

A vita arról szól, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU egyik vezető politikusa hétfő délelőtt Münchenben tett nyilatkozatában kiemelte: meglepetésként érte a CSU elnökségét, hogy Horst Seehofer a kancellárral folytatott vita miatt kilátásba helyezte lemondását. Hozzátette: a CSU nem kívánja felszámolni a CDU-val közös frakciót a szövetségi parlamentben (Bundestag), és a CDU/CSU pártszövetségnek a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) közös kormányát sem. A CSU „készen áll a kompromisszumokra, a politikában ennek mindig így kell lennie”.

Elmar Brok CDU-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerint van még lehetőség a szakítás elkerülésére. Az EP külügyi bizottságának korábbi elnöke a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak hétfőn azt mondta, hogy „nagy a mozgástér”, de Horst Seehofer eredeti álláspontjára nem lehet felépíteni a megoldást, mert az SPD nem osztja a belügyminiszter nézeteit, így a koalíció felbomlásához vezethet, ha ragaszkodik a máshol már regisztrált menedékkérők feltétel nélküli visszafordításához.

Az SPD Bundestag-frakciójának ügyvezetője, Carsten Schneider a ZDF országos köztelevízióban hétfőn a német demokráciát súlyosan megterhelő színjátéknak nevezte a CDU és a CSU vitáját. Kiemelte, hogy a CSU csak a bajorországi törvényhozási (Landtag) választás miatt fordul szembe a kancellárral. Ezzel azonban egész Németországot elszigeteli, ami nem arról tanúskodik, hogy a bajor regionális párt teljes mértékben tisztában van a szövetségi kormány tagjaként viselt felelősségével.

Tovább zsarolja Merkelt a belügyminisztere
Horst Seehofer lebegteti a lemondását, tovább tart menekültügyi vitája a kancellárral.

Kiemelt kép: Europress/ODD ANDERSEN/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik