Nagyvilág

Terroristák lefizetésével vádolnak egy francia cementgyárat

Nyomozást indítottak a LafargeHolcim cementipari óriás francia leányvállalatánál, ugyanis a gyanú szerint szíriai terroristákat fizetett le. A vádak között szerepel az emberiesség elleni bűncselekmény is.

A Lafarge már tavaly elismerte, hogy pénzt adott több fegyveres csoportnak, hogy az Észak-Szíriában található gyárát az erőszakhullám 2011-es elindulása után is nyitva tarthassa abban az időszakban, amikor az Európai Unió szankciókat vetett ki Szíriára.

A Lafarge szíriai gyára 2014-ben bezárt, a jelenlegi, LafargeHolcim konszern egy évvel később alakult meg. A cégóriásnak világszerte 80 ezer alkalmazottja van, 80 országban van jelen, köztük Magyarországon is.

A cég azt nyilatkozta, hogy nagyon sajnálja, ami a szíriai gyárban történt, és amint a vezetőség tudomására jutott az ügy, rögtön cselekedtek. Hozzátették azt is, hogy azok a személyek, akik érintettek a vizsgálatban, már nincsenek a Lafarge-nál. A korábbi vezérigazgató, Eric Olsen egyébként azt mondta, hogy nem tettek semmi rosszat.

(BBC)

Kiemelt kép: a LafargeHolcim gyára Szíriában, Europress/Delil souleiman/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik