Nagyvilág
Berlin, 2018. június 28.
Angela Merkel német kancellár ismerteti az e napi EU-csúcson és a júliusi NATO-csúcson képviselendõ német álláspontot a szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Merkel: A migráció akár az EU sorsát is meghatározhatja

24.hu
24.hu

2018. 06. 28. 11:32

Sok kihívással nézett már szembe az Európai Unió, de a migráció több lehet ennél, akár a közösség sorsát meghatározó kérdéssé válhat – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson és a júliusi NATO-csúcson képviselendő német álláspontról szóló beszédében hangsúlyozta, hogy az EU kétféle módon kezelheti a migráció ügyét: vagy sikerül megerősítenie, hogy a közösséget az értékei és a multilateralizmusba, a mindenkinek megfelelő megoldást a középpontba állító szemléletmódba vetett hit vezérli, „vagy pedig senki sem fog többé hinni abban a rendszerben, amely erőssé tett minket”.

Nem tartunk még ott, ahol szeretnénk, ezért az EU-csúcson az eredeti tervekkel szemben még nem alkotnak új, közös menekültügyi rendszert

– tette hozzá a német kancellár. A területet szabályozó hét uniós irányelv közül öt ügyében többé-kevésbé egyetértenek a tagállamok, de további politikai egyeztetések kellenek a menedékjogi kérelmek elbírálását szabályozó közös előírásokat rögzítő irányelv és az úgynevezett Dublin IV. rendelet elfogadásához, amely tartalmazza a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztását.

Kiemelte, sokan kifogásolják, hogy nincs egység az EU-ban, és a közös menekültügyi rendszer három éve várat magára, de ez nem teljesen igaz, mert mindenki egyetért abban, hogy vissza kell szorítani az illegális migrációt, és ha ez sikerül, államközi szerződéseket kell kötni a migráció legális lehetőségeiről.

Ezért az EU valamennyi tagjára vonatkozó menekültügyi rendszer megalkotásáig össze kell fogniuk azoknak az országoknak, amelyek már most készen állnak az együttműködésre. Ez a tenni akarók szövetsége, amely ugyan nem tökéletes megoldás, de a migráció jobb ellenőrzésének és irányításának kezdete

– mondta Angela Merkel.

Ennek a szövetségnek is a multilaterális megközelítés alapján kell tevékenykednie, és dolgoznia kell azon, hogy ne nehezedjék aránytalanul nagy teher az EU külső határán fekvő tagországokra, ahol megérkeznek a menedékkérők a közösség területére.

A Németországba belépni szándékozó, máshol már regisztrált menedékkérők visszafordítása körüli, kormányon belüli vitákkal kapcsolatban megerősítette, hogy továbbra is ellenzi belügyminisztere, Horst Seehofer álláspontját, amely szerint EU-s vagy két-, illetve többoldalú megállapodások híján egyoldalú, nemzeti szintű határigazgatási szigorításokat kell bevezetni. Mint mondta, az uniós jog a német jog felett áll. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a menedékkérők nem dönthetik el, melyik tagországban nyújtják be kérelmüket.

Berlin, 2018. június 26.
Angela Merkel német kancellár (j) és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. június 26-án. (MTI/EPA/Filip Singer)
Merkel két „nem jó hírt” jelentett be
Hiába a koalíciós ultimátum, nem lesz kész a menekültügyet uniós szinten szabályozó csomag.

Angela Merkel a NATO-csúcsról szólva kiemelte, hogy Németország továbbra is elkötelezett védelmi kiadásai növelése mellett és a szövetség legaktívabb tagjai között marad. Ezt jelzi az is, hogy a tervezett két új főparancsnokság közül az egyiket Németországban, Ulmban állítják fel.

A tanácskozás egyik fő témájával, a NATO és Oroszország kapcsolatáról elmondta, hogy folytatni kell a két irányt követő politikát, azaz erősíteni kell a szövetség védelmi képességét, de mindig készen kell állni a párbeszédre Moszkvával.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Clemens Bilan)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.