Nagyvilág

Merkel két „nem jó hírt” jelentett be

Hiába a koalíciós ultimátum, nem lesz kész a menekültügyet uniós szinten szabályozó csomag.

Angela Merkel közölte: nem készül el a menekültügyet uniós szinten szabályozó teljes csomag a tagállami vezetők csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján. A német kancellár Berlinben, Pedro Sánchez spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése után azt mondta: jó hír, hogy a menekültügyről szóló hét irányelv közül ötben már sikerült megegyezésre jutni.

Merkel két „nem nagyon jó hírnek” nevezte, hogy tovább kell még dolgozni a menekültügyi eljárások szabályozásáról szóló irányelven és az úgynevezett Dublin IV. rendeleten, amely egy szolidaritási mechanizmusról is rendelkezik.

Mint mondta, itt még kis idő kell, egyelőre azokkal a tagállamokkal kell együttműködni, amelyek a migrációs politika valamennyi dimenziójában készek a közös munkára. 

A kancellár szerint a migrációs politika külső és belső dimenziójában is tenni akaró tagállamoknak törekedniük kell a kétoldalú megállapodásokra a menedékkérők származási országaival és a tranzitországokkal. Ezeket a megállapodásokat ugyanakkor az EU egésze nevében kellene megkötni – tette hozzá.

A spanyol kormányfő kiemelte, országába idén eddig a tavalyinál 64 százalékkal több menedékkérő érkezett, 2017-ben pedig 100 százalékos növekedést regisztráltak az előző évhez képest. Madrid szorosan együttműködik Németországgal, de a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tart szükségesnek.

Pedro Sánchez kitérő választ adott arra, hogy Spanyolország az Aquarius nevű francia mentőhajó után kész-e fogadni a Mission Lifeline nevű német civil szervezet mentőhajóját is, amely 230 hajótörött menedékkérőt szállít. Mint mondta, készek segíteni, de az ügyet több országgal együtt, egy közös válasszal kell rendezni.

Szorítja az idő Merkelt

Horst Seehofer német belügyminiszter és pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a kétnapos uniós csúcs végéig adott haladékot Angela Merkelnek, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének arra, hogy európai szinten rendezze az EU-ban már regisztrált, mégis Németországba beutazni szándékozó menedékkérők visszafordításának ügyét – emlékeztet az MTI.

Amennyiben nem sikerül a kancellár által szorgalmazott megoldás, a miniszter szerint egyoldalúan kell bevezetni, hogy a máshol regisztrált menedékkérők ne léphessék át a határt. Horst Seehofer így július elején a kancellár egyetértése nélkül utasítaná a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorításra. Ez a CDU/CSU pártszövetség és a német koalíciós kormány bomlásához vezethet.

Seehofer elmenne a falig a menekültügyi vitákban
Szőrmentén a koalíciós szakadást is megpendítette.

Angela Merkel kedden Donald Tuskkal, az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnökével is egyeztet a brüsszeli csúcstalálkozóról, és a koalíciós pártok vezetőinek egyeztető fórumát is összehívták a csúcs témái – a menekültügy és az EU továbbfejlesztése – körüli viták miatt.

Oettinger: Több időt kell adni Merkelnek
Az uniós költségvetési biztos arra számít, hogy július elejéig sikerül előrehaladni a CDU-nak és a CSU-nak is megfelelő megoldások felé.

Kiemelt fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik