Nagyvilág

Már titkosszolgák védik a Fehér Ház szóvivőjét 

A Vörös Tyúkból kitessékelt Sarah Sanders védelmére nincs hivatalos magyarázat.

Sajtóértesülések szerint szerdától titkosszolgálati védelmet kap Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Ő maga erre nem akart reagálni, a titkosszolgálat szóvivője pedig a CNN hírtévében azt mondta, biztonsági okokból soha nem kommentálják az ilyen jellegű információkat.

Sarah Huckabee Sanders védelmét azután rendelték el, hogy a minap kitessékelték egy virginiai étteremből, mondván, Donald Trump munkatársa, ezért nem kívánatos vendég.

Az éttermet persze kiosztotta az elnök, de még nagyobb vitát kavart, hogy Maxine Waters demokrata párti képviselőnő Los Angelesben egy rendezvényen arra bíztatott, hogy az amerikaiak zaklassák a Trump-kormányzat munkatársait.

Ha étteremben, boltban vagy benzinkútnál meglátnak egy kormánytagot, tessék odamenni, villámcsődületet rendezni és tudatni velük, hogy többé már sehol sem kívánatosak.

A beszéd felkerült egy videomegosztó portálra, hétfőn már egész Amerika tudott róla. Donald Trump elnök

rendkívül alacsony intelligenciahányadossal rendelkező

törvényhozónak minősítette a képviselőnőt, akit a republikánusok lemondásra szólítottak fel, de demokraták is bíráltak. Chuck Schumer, a demokrata szenátorok frakcióvezetője közölte, hogy Maxine Waters viselkedése nem méltó egy amerikaihoz.

Elemzők szerint az elmúlt hetekben elszaporodtak a republikánus politikusok elleni hasonló kirohanások. A múlt héten Peter Fonda az amerikai elnök legkisebb gyermeke, Barron Trump elrablására buzdította az amerikaiakat.

Szakítsák csak el őt is az anyjától!

– fogalmazott Twitter-bejegyzésében a színész, akit felháborított az amerikai-mexikói határon szüleiktől elválasztott gyerekek látványa. Peter Fonda később bocsánatot kért, a titkosszolgálatot értesítették az esetről – írja az MTI.

Az Egyesült Államok 17 szövetségi állama egyébként pert indított a Trump-kormány ellen az illegális migránscsaládok szétszakítása miatt. Az államügyészek „kegyetlennek és törvényellenesnek” minősítik a gyermekek elválasztását őrizetbe vett szüleiktől. Ez egy kétéves magyar kisfiút is érint.

Szijjártóék is megpróbálják hazahozni a magyar kisfiút, akit Amerikában szakítottak el a szüleitől
Szüleivel kapták el a kanadai-amerikai határon, Trump zéró toleranciája miatt nem lehet velük.

Kiemelt fotó: Michael Kappeler/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik