Nagyvilág

Megint bozóttüzek pusztítanak Kaliforniában

Ismét bozóttüzek pusztítanak az Egyesült Államok legnagyobb lélekszámú tagállamában. Kalifornia északi vidékein, San Francisco környékén eddig mintegy 1500 családot kényszerítettek otthonaik elhagyására a hétvége óta megállíthatatlan bozóttüzek.

A katasztrófa-elhárítási hivatal szakemberei szerint a gyorsan terjedő lángokat a szárazság és a szokatlanul nagy forróság szította fel. Egyszerre több helyen pusztítanak, és a helyi tűzoltók – elsősorban a felszerelésük elégtelensége miatt – eddig nem tudtak gátat vetni terjedésüknek.

Europress/Rachel Jupin Clark/CrowdSpark

Jerry Brown kaliforniai kormányzó még hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett az egyik megyében, és ez lehetővé teszi a helyi hatóságoknak, hogy több állami erőforráshoz jussanak a természeti katasztrófa elhárításához.

Kaliforniában 2015 óta szinte minden évben bozóttüzek pusztítanak. 2015-ben kétezer ház lett a lángok martaléka és a katasztrófa négy ember életét követelte. 2016-ban szándékos gyújtogatás nyomán égett a táj, tavaly pedig Észak-Kalifornia csaknem teljes szőlővidéke tűzben pusztult el. 

Jelenleg három északi megyében több mint kétszáz tűzoltó küzd a lángokkal.

(MTI)

Kiemelt kép: bozóttüzek okozta füst borítja az ég alját Észak-Kaliforniában, Europress/Rachel Jupin Clark/CrowdSpark

Ajánlott videó

Olvasói sztorik