Nagyvilág
(FILES) In this file US Customs and Border Protection photo dated June 17, 2018 and obtained June 18, 2018 shows intake of illegal border crossers by US Border Patrol agents at the Central Processing Center in McAllen, Texas.
A US judge ordered that migrant families separated at the border with Mexico under President Donald Trump's "zero tolerance" policy be reunited within 30 days. For children under five the reunification must take place within two weeks of the order, issued June 26, 2018 by US District Judge Dana Sabraw in San Diego. / AFP PHOTO / US Customs and Border Protection / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Egy amerikai bíró szerint sem szakíthatók szét a határt illegálisan átlépő bevándorlócsaládok

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 06. 27. 08:53

Egy amerikai szövetségi bíró olyan ítéletet hozott kedden, miszerint nem szakíthatók szét az amerikai határt illegálisan átlépő és a hatóságok által elfogott bevándorlócsaládok, és a már szétszakítva őrizetbe vetteket 30 napon belül újra egyesíteni kell.

Dana Sabraw-nak, a kaliforniai San Diego kerületi bírájának ez egy előzetes rendelkezése az ACLU polgári szabadságjogi civilszervezet keresetére az illegális migránscsaládok szétszakítása ellen.

US President Donald Trump walks to Marine One prior to departing from the South Lawn of the White House in Washington, DC, November 29, 2017, as he travels to Missouri to speak on tax reform. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Szijjártóék is megpróbálják hazahozni a magyar kisfiút, akit Amerikában szakítottak el a szüleitől
Szüleivel kapták el a kanadai-amerikai határon, Trump zéró toleranciája miatt nem lehet velük.

A bíró indoklásában azt írta, hogy az illegális bevándorlócsaládok szétszakításával a szövetségi kormány a maga intézkedései által kiváltott kaotikus helyzetet akarja megoldani, de ez a megoldás nem felel meg a megfontolt és rendszerszemléletű kormányzás követelményének, amelyet pedig előír az alkotmány.

Sabraw elrendelte, hogy az öt év alatti gyerekeket 14, az idősebbeket pedig 30 napon belül vissza kell engedni szüleik mellé.

A kormány fellebbezhet a döntés ellen, különben nagyon gyorsan intézkednie kell az ítélet végrehajtása érdekében.

Az ACLU egy olyan anya és hatéves lánya nevében nyújtotta be a keresetet, aki a vallási üldöztetés elől menekült el a Kongói Demokratikus Köztársaságból, és tavaly novemberben érkezett az Egyesült Államokba, valamint kért ott menedékjogot.  Noha a szóban forgó anya és lány már március újra együtt van, az ACLU más szétszakított migránscsaládok mint pertársaság nevében is nyújtotta be a keresetet.

Donald Trump amerikai elnök egy múlt heti rendeletében véget vetett annak a gyakorlatnak, hogy a hatóságok szétszakítják az illegális migránscsaládokat, viszont már mintegy kétezer gyereket korábban elszakítottak szüleitől.

Az ACLU hétfőn megállapította, hogy a rendelet jogi kiskapukat rejt, ezért bírósági beadványban kérte annak kötelezővé tételét, hogy a szétszakított családokat 30 napon belül újra egyesítsék, kivéve, ha a szülők alkalmatlanok gyerekük ellátására, vagy ha csak felnőttek fogva tartására alkalmas intézetben vannak elhelyezve.

A kormány kérte az ACLU-t még keresete beadása előtt, hogy álljon el ettől a szándékától, mert az elnök rendelete “jobbára” orvosolja a problémát, valamint kérte a bírót, hogy utasítsa el a beadványt, Sabraw azonban nem tett eleget ennek.

Közben 17 szövetségi állam pert indított a Trump-kormány ellen az illegális migránscsaládok szétszakítása miatt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION/HANDOUT

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.