Nagyvilág

Babis kormányt alakíthat, de a kommunisták szava dönthet

A diktatúra vége óta először lehet valódi beleszólásuk Csehország ügyeibe.

Milos Zeman cseh államfő szerdán jóváhagyta, hogy Andrej Babis kisebbségi kormányt alakítson.

Babis pártja, az establishment-ellenes ANO tavaly októberben megnyerte a csehországi választást, de hiába kötött koalíciós megállapodást a szociáldemokratákkal, így is összesen csak 93 helyük van a kétszáz fős alsóházban. Ezért a kommunistákhoz fordultak külső segítségért, akiknek így először lehet valós beleszólásuk a cseh politikába a csaknem három évtizede véget ért diktatúra óta.

A kommunisták már jelezték, hogy készek támogatni a szavazásokon a kormánykoalíciót, de neheztelnek Babisra, aki nem hajlandó teljesíteni kéréseiket. Az egyik kérésük, hogy Csehország csökkentse a külföldi NATO-missziókhoz való hozzájárulást, különösen a balti államokban, a másik pedig, hogy felügyelőbizottsági helyet kapjanak a legnagyobb állami vállalatban, az elektromos áramot előállító CEZ-ben.

A cseh kommunista párt szombati elnökségi ülésén határoz álláspontjáról. Az új kormánynak júliusban még egy bizalmi szavazást is ki kell majd állnia.

Babis ígéretet tett arra, hogy kormánya megőrzi a jó kapcsolatot az EU-val és a NATO-val, de jelezte azt is, hogy erőteljes bevándorlás-ellenességre lehet számítani tőle. (Reuters, fotó: Europress / AFP / Michal Cizek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik