Közélet

Felfüggesztette a cseh miniszterelnök mentelmi jogát a parlament

Felfüggesztette Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom elnökének mentelmi jogát pénteken a prágai képviselőház. A parlamenti testület ezzel a kormányfőt kiadta a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal.

A 200 tagú testületben Andrej Babis kiadását a szavazáskor jelen lévő 181 képviselő közül 111-en támogatták, míg 69-en ellene szavaztak. A szavazás kimenetele nem meglepetés, mert a kilenc parlamenti párt közül nyolc előre jelezte, hogy támogatni fogja Babis kiadását. Ez ellen egyedül az ANO mozgalom képviselői szavaztak.

Babis ennek ellenére februárban kormányt szeretne alakítani,  ez lenne a második próbálkozása. A legutóbbi csehországi választásokon a legtöbb mandátumot szerző ANO mozgalom vezetője azt szeretné, ha az új cseh kormányt államfőként Milos Zeman nevezné ki, még akkor is, ha elveszíti a jövő heti elnökválasztást.

Februárban másodszor is nekifutna Babis a kormányalakításnak
A büntetőjogi eljárás alá vont milliárdos azelőtt lenne miniszterelnök, hogy leváltanák az államfőt, aki hajlandó második esélyt adni Babisnak.

Babis első kormányának a parlament nem szavazott bizalmat a héten, ezért szerdán lemondott. A 200 tagú alsóházban a kabinetet csak az ANO 78 képviselője támogatta. Egyelőre nem világos, hogy az államfő mikor fogadja el hivatalosan a kormány lemondását.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Michal Cizek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik