Nagyvilág

Uniós programban keresik a megoldást a medveveszélyre

Hargitában naponta történik medvetámadás, ami miatt már az állattartás is egyre kevésbé jövedelmező.

A környezeti konfliktusok kezelésében jártas nemzetközi szakértői csapat tanácskozott az erdélyi Hargita megyében, hogy megoldást próbáljanak találni a barnamedvék jelenlétéből eredő problémákra – írja a kolozsvári Maszol.

A cikkből kiderül, hogy az Európai Parlament regionális platformok létrehozását támogatja a nagyvadak jelenléte miatt kialakult konfliktuszónákban, a projektet pedig a római székhelyű Alkalmazott Ökológia Intézet vezeti európai országok szakembereinek bevonásával. Eddig Olaszországból és Romániából választottak ki olyan területeket, amelyek érintettek ilyen konfliktusokban.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács RMDSZ-es elnöke azt mondta, addig kell folytatni az egyeztetéseket, amíg a kormány képes lesz az egészséges együttélés megteremtésére a nagyragadozókkal. Rámutatott, hogy a megyében, ahol a legnagyobb a medvepopuláció, napi szinten történik medvetámadás, és ennek következtében – a félelmen túl – egyre kevésbé jövedelmező a mezőgazdaság vagy az állattartás. (Fotó: MTI / Veres Nándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik