Belföld

Végleg visszatértek a medvék Magyarországra

A Bükki Nemzeti Parkban háromról tudnak, de több is lehet. Kérik, a katasztrófaturisták ne hergeljék őket!

A Magyar Idők körbejárta a településeket, ahol az utóbbi időben medvék jelentek meg. A lap azt tapasztalta, hogy nincs hisztéria,  mindenkit felkészítettek rá, mit tegyen, ha medvével találkozik.

A szakemberek szerint a medvék mostantól kezdve folyamatosan jelen lesznek hazánkban.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense a lapnak azt mondta, jelenlegi ismereteik szerint három medve járja a területüket, de vélhetően többen is vannak a térségben.

A szakember szerint komoly gondot okoz a „katasztrófaturizmus”, az emberek – a közösségi oldalakat is felhasználva – hamarabb érnek oda egy-egy helyszínre, mint a szakemberek, pedig a medve nem keresi az ember társaságát.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a napokban

HAGYJUK BÉKÉSEN A MEDVÉKET!

címmel felhívást tett közzé, jelezve, hogy a közösségi oldalakra és a híradásokba olyan felvételek kerültek, amelyeken emberek kergetik a medvét, megtévesztő képet sugallva az állatok természetéről. A szakemberek ezért olyan felvételeket tettek elérhetővé, amelyek azt bizonyítják, hogy a medvék kiegyensúlyozottak, nyugodtak, ha az ember nem zavarja meg őket.

A medvék békések, elsősorban vadgyümölccsel, cseresznyével, meggyel, eperrel táplálkoznak.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság külön is kérte, hogy az emberek a medvét ne zavarják meg, a találkozást kerüljék el, a barnamedvék megközelítése, üldözése veszélyes.

Aki medvét lát, az értesítse az illetékes nemzeti parkot, vagy a rendőrséget a 112 hívószámon.

Patkó László, a WWF Magyarország nagyragadozó-programjának vezetője ugyanerre hívta fel a figyelmet korábban.

Vajon tényleg félni kell a magyar medvéktől?
Meg kell tanulni együtt élni visszatérő nagyragadozóinkkal: itt a helyük, nagyon hasznosak. Első lépésként ne kényszerítsük őket pánikszerű menekülésre egy szelfi kedvéért.

A tanácsok!

A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!

A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.

Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről.

Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.

Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!

Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.

Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.

Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik