Nagyvilág

John McCain népszerűbb a demokraták körében, mint a saját pártjában

A jelek szerint a Donald Trump és John McCain között feszülő ellentét meghozta az eredményt az amerikai választók körében:

a CBS News felmérése szerint a republikánus McCain szenátor államában, Arizonában a demokrata szavazók 62 százaléka mondta azt, hogy kedveli őt, míg a saját pártjának szimpatizánsainak csak a 20 százaléka nyilatkozott így.

68 százaléka most egyáltalán nem szavazna rá.

Trump arizonai támogatói nem kedvelik McCaint: 79 százalékuk kedvezőtlenül nyilatkozott a szenátorról.

A magukat egyik párt szavazójának sem valló függetlenek 33 százaléka voksolt McCain mellett, 51 százaléka ellene. A teljes népesség körében az igenek aránya 39 százalék, a nemeké pedig 44 százalék.

A köztiszteletnek örvendő, több évet vietnami hadifogságban töltő John McCain tavaly nyáron jelentette be, hogy súlyos agydaganattal küzd, de az aktív politizálástól hónapokig nem vonult vissza. 2017 őszén azt mondta Trumpot név szerint nem említve, hogy az ő rendszere azon alapul, hogy féli az évtizedek munkája alatt megszervezett világrendet, elhagyja a propagált ideálokat, visszautasítja a nemzetközi vezető szerep kötelességeit és a „világ utolsó legjobb reménysége” címkét. Mindezt cserébe azért a „féli sült, hamis nacionalizmusért”, amit a bűnbakokat kereső, a problémamegoldást utáló emberek találtak ki. Korábban pedig úgy beszélt Trump elnökségére utalva, hogy „a diktátorok is így kezdik”.

A Fehér Ház többször is visszatámadt. Idén májusban, miután McCain ellenvéleményt fogalmazott meg Gina Haspelnek a CIA élére történő kinevezése ügyében, Kelly Sadler, Trump kommunikációs csapatának egyik tagja erre úgy reagált:

nem fontos a rákbeteg John McCain véleménye, mert úgyis meg fog halni.

Kiemelt kép: Europress/Ron Sachs/CNP – NO WIRE SERVICE 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik