Nagyvilág

Pogrom Kárpátalján, megöltek egy embert

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 06. 24. 13:29

Maszkos támadók késekkel, baseballütőkkel rontottak rá a romák átmeneti táborára, Lemberg mellett.

Maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseball ütőkkel támadtak rá szombat éjfélkor kárpátaljai romák átmeneti táborára Lemberg (Lviv) külvárosában. A támadás miatt egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek – adta hírül ukrán hírportálok alapján az állami hírügynökség.

A lembergi rendőrség szombaton éjfél előtt kapott bejelentést arról, hogy maszkos ismeretlenek támadták meg a város szélén létesített tábort, amelyben romák laktak. A helyszínre azonnal rendőröket vezényeltek, akik hét támadót őrizetbe vettek.

A zik.ua nyugat-ukrajnai hírportál beszámolója szerint a támadás miatt meghalt egy 24 éves férfi, akinek állandó lakóhelye a munkácsi járási Szernye községben található. Négy embert, köztük egy tíz éves fiút szúrt sebekkel vittek kórházba, egyikük munkácsi lakos, a többiek a munkácsi járási Barkaszón élnek.

A romák elleni támadást hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatban ítélte el Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

Szerinte a szombati lembergi romaellenes atrocitás, amelyben egy személy életét vesztette, négyen pedig súlyosan megsérültek – valamennyien kárpátaljai lakosok -, arról tanúskodik, hogy

Ukrajna extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyed.

Az a tény, hogy a romatáborok ellen végrehajtott támadások rendszeresen ismétlődnek az ország különböző részeiben, a náci Németországban végrehajtott romaellenes pogromokat idézi, azzal a különbséggel, hogy Ukrajnában a hatóságok nem bujtogatnak pogromokra – írta.

A kormányzó felrótta a rendvédelmi szerveknek, hogy tétlenkednek, míg a társadalom egy része hallgatólagos beleegyezéssel viszonyul a hasonló esetekhez, ami nagyon aggasztó jelzés. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján él az ukrajnai romák fele, és Ukrajnában egyedül itt méltatják hivatalosan a romák nemzetközi napját.

Szerinte a romákkal vannak gondok, de ezeket a társadalomba történő integrálásukkal, nem pedig pogromokkal, veréssel vagy gyilkolással kell orvosolni, hozzátéve, hogy ha Ukrajna az európai utat választotta, akkor az etnikai kérdéseket is európai módon, a rendvédelmi szervekkel kell megoldani, mert az idegengyűlölet Ukrajna elszigetelődéséhez vezet.

Idén ukrán nacionalisták már kétszer támadtak rá romák ideiglenes táborhelyeire Kijevben, de hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban és korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezekért a támadásokért a felelősséget a C14 neonáci szervezet és az idén alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.