Nagyvilág

Erdogané a teljhatalom: megnyerte a török elnökválasztást

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap tartott előrehozott elnökválasztáson a Legfelső Választási Tanács (YSK) által ismertetett első részeredmények szerint. Az államfőválasztáson  leadott szavazatok 91,6 százalékos feldolgozottságánál Erdogan a voksok 53,16 százalékát tudhatja magáénak. Be is jelentette győzelmét, ám Bülent Tezcan, a legfőbb ellenzéki párt szóvivője szerint az elnökválasztás nem dőlt el az első fordulóban.

Az elnökválasztással egyidőben rendezett parlamenti választásokon úgy látszik, elveszíti abszolút többségét Erdogan pártja. A szavazatok 89,4 százalékos feldolgozottságánál a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok 42,99 százalékán áll, ami 298 képviselői helyet  jelent.  A kormánypárt várható mandátumainak száma azután esett nagymértékben, hogy a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) túllépte a 10 százalékos parlamenti küszöböt és pillanatnyilag 10,75 százalékon áll, megszerezve 65 helyet az 550-ről 600 fősre bővülő törvényhozásban. Az AKP és a vele pártszövetségben induló, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) együttesen még mindig a szavazatok 54,27 százalékával és 347 képviselői hellyel rendelkezik a törvényhozásban.

Amelynek amúgy is mind kisebb a szerepe Törökországban. Ha ugyanis Erdogan befut, minden korábbinál több hatalom birtokában vezetheti az országot. Erdogan átalakította a parlamenti rendszert, minden korábbinál gyengébb lett a parlament, erősebb viszont az elnök. A változások a 2019 novemberi választás után léptek volna életbe, ám Erdogan előre hozott választást írt ki, hogy mihamarabb élhessen kiszélesített jogköreivel.

A múlt évi népszavazáson 51 százalékos többséggel támogatták Erdogan alkotmány-módosítását, minek nyomán megszűnik a miniszterelnöki poszt, a feladatokat az elnök veszi át, a kormány tagjaiat ő nevezi ki és váltja le, de akár elnöki rendeletekkel is kormányozhat.

Kiemelt kép: Bulent Kilic/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik