Nagyvilág

Kirúgták a rendőrt, mert rászállt lánya fiújára

Egy belső vizsgálat után menesztették azt az ohiói rendőrtisztet, aki indokolatlanul megállított egy fiatalt, aki történetesen tinédzser lánya barátja volt.

John Kovach április 16-án szegte meg a rendőrség magatartási szabályait, és májusban menesztették – írja a CBS. A tiszt kamerája rögzítette az indokolatlan rendőri intézkedést, melynek során Kovach azt mondta a fiatalnak, hogy börtönbe fogja juttatni. A tiszt utóbb lányát és annak barátját is beültette a rendőrautóba, és nem engedte őket távozni.

A belső vizsgálat után Kovach-ot azonnali hatállyal menesztették.

Cel Rivera loraini rendőrfőnök szerint a hatósági hatalommal való visszaélés és a protokoll megsértése ellentétes a helyi rendőrség értékeivel.

A vizsgálati jelentés alapján Kovach egy ház előtt állította meg az autót, amelyben a sofőr mellett három utas ült. A rendőrtiszt ezután felszólította lánya barátját, Makai Colemant, hogy szálljon ki a járműből, mert börtönbe viszi. Bár a 18 éves fiatal többször is megkérdezte, hogy mit követett el, Kovach nem válaszolt, helyette beültette Colemant a rendőrautóba. Ott aztán azt mondta, majd kitalálja, hogy mi lesz az ürügy.

A rendőrtiszt ezután elkezdte lányát keresni, de nem vette észre, hogy a tinédzser is az autóban ül. Ekkor jött ki otthonából Gloria Morales, akinek két gyermeke szintén a járműben volt. Kovach megkérdezte a nőt, hogy a házban van-e a lánya.

A rendőr azt mondta, ha kiderül, hogy Morales hazudik, ő is börtönbe megy.

Kovach kollégáinak később arról beszélt, hogy lánya számítógépébe nyomkövetőt tett, így bukkant Moralesékre. A rendőr azt állította, hogy attól tartott, lánya öngyilkosságra készül, ezért kórházba akarta szállítani. A férfi hozzátette, Colemant nem tartja jó embernek, és lánya konkrét kérése ellenére van a fiatallal.

Kovach a videón is arról beszél, hogy lánya öngyilkos hajlamú, a fiú pedig rejtegeti őt. Morales erre azt mondta a tisztnek, hogy szerezzen házkutatási parancsot, ha be akar menni az otthonába. Ezután a rendőr megfenyegette a nőt, hogy megbünteti annak lányát, amiért nem visel biztonsági övet.

Mikor Moralesnél betelt a pohár, és kijelentette, hogy hívni fogja a rendőrséget, Kovach ismét letartóztatással fenyegette.

Végül a tiszt észrevette, hogy lánya Coleman autójában van, így átültette a rendőrautóba. A lány próbált ellenállni, és felhívta apja figyelmét, hogy 18 éves, ezért nem lehet akarata ellenére visszatartani.

A fegyelmi vizsgálat szerint Kovach indokolatlanul állította meg Colemanékat, nem értesítette a diszpécsert az intézkedésről, Moralest letartóztatással fenyegette, Colemant őrizetbe vette, és azt mondta neki, hogy kitalál valami ürügyet, ráadásul rendőri hatalmával visszaélve kereste meg a lányát. Ezekkel a tiszt súlyosan megsértette a rendőrség irányelveit.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik