Nagyvilág

215 üres koporsót fuvaroznak át a koreai határon

Koreából Koreába.

Washington 215 üres koporsót küld Észak-Koreába az 1950 és 1953 között vívott koreai háborúban elesett katonák földi maradványaiért.

A koporsókat harminc amerikai jármű viszi szombat délután a két Koreát elválasztó határhoz a Camp Humphreys támaszpontról, a Szöultól délre fekvő Pjöngtekből.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-én Szingapúrban állapodott meg a háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak felkutatásáról és átadásáról.

Mi is ez a koreai háború? Mi ez az Észak Dél ellen?

A koreai háborúban az Amerikai Egyesült Államok által vezetett ENSZ erők a déliek, míg Kína a Szovjetunió támogatásával az északiak oldalán harcolva vett részt – ez volt a második világháborút követő egyre mélyülő hidegháború első fegyveres konfliktusa.

Ahogy barátunk, a Wikipédia írja:

A Koreai-félszigetet Japán 1910-ben annektálta, és a második világháború végéig uralma alatt tartotta. A Szovjetunió, mely 1945 augusztusában üzent hadat Japánnak, az amerikaiakkal megegyezve a 38. szélességi fokig szállta meg a területet, míg az ettől délre eső részt az amerikaiak. 1948-ra ennek következében két külön kormányzat jött létre, mindkettő Korea legitim kormányának tartotta magát, és egyikük sem tekintette a kialakult határt véglegesnek. A konfliktus akkor vált nyílt háborúvá, amikor 1950. június 25-én az északi csapatok támadást indítottak Dél-Korea ellen. Ugyanezen a napon az ENSZ BT inváziónak minősítette az északi támadást és azonnali tűzszünetre szólított fel. Június 27-én a szervezet 83. számú határozatában döntött egy nemzetközi ENSZ kontingens felállításáról és kiküldéséről, amely 90 százalékban az Egyesült Államok, valamint húsz más ország által felajánlott fegyveres erőkből állt össze.

Két év állóháború után 1953. július 27-én köttetett fegyverszünet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik