Nagyvilág

Soros: Az EU legnagyobb problémáit a 2004 után csatlakozott országok okozzák

Például Magyarország. A Balkán az európai stabilitás kulcsa, de a jelenlegi helyzetben könnyen az orosz, a kínai vagy a török befolyás terepe lehet.

Soros György magyar származású amerikai üzletember, filantróp fiával, Alexander Sorossal írt véleménycikket a The New York Timesba A Balkán az esély Európa stíbilizálására címmel.

A cikk egyik apropója, hogy pontot tettek egy évtizedek óta húzódó vita végére: Észak-Macedónia lesz Macedónia, volt Jugoszláv Köztársaságból. Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, ezért különös jelentősége volt annak, hogy melyik földrajzi egységet hogyan nevezik.

Sorosék szerint hiba lenne a megegyezést kisebb jelentőségű eseményként kezelni, mert a Balkánnak különleges jelentősége van Európa stabilitásának szempontjából. Főleg most, amikor a transzatlanti megállapodás szellemisége a II. világháború óta nem látott mélységekben van és az Európai Unió egysége minden egyes választáson a tét.

Mint írják: a megegyezés jó alkalom az Egyesült Államok és az Európai Unió számára, hogy megvizsgálják a Balkánon megfigyelhető tendenciákat és biztonságos jövőhöz segítsék a térséget. Ez a biztonságos jövő Európa stabilitásának biztosítását szolgálná Sorosék szerint.

Még megtorpedózható a béke

Mint írják: a kemény munkával tető alá hozott egyezség még mindig aláaknázható. A térség tragikus történelméről ismert: itt robbant ki az I. világháború és itt került sor Európa legvéresebb konfliktusára a II. világháború óta. Jugoszlávia szétesése óta az utódállamok jövője az Európai Unió és a NATO-tagság irányába mutatott, azonban a szerzők hozzáteszik:

A régióban nem az Egyesült Államok és Európa az egyetlen játékos.

Kína a térség egyik legnagyobb befektetője és nagyratörő tervei vannak itt, Oroszország már idejekorán jelezte, hogy fenyegetve érzi az érdekeit. Soros György és Alexander Soros szerint határozott válaszra lenne szükség, de ez nem lesz könnyű: az EU belefáradt a csatlakozási huzavonába. Legdurvább problémáit a 2004 után csatlakozott országok okozzák, például Lengyelország és Magyarország antidemokratikus akciói.

Hozzáteszik: a tétlenség szörnyű következményekkel járhat, ha a nagyhatalmak nem segítik a Balkánnal való együttműködés kialakítását, a térség Oroszország, Törökország és Kína befolyása alá kerül.

Fotó: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik