Nagyvilág
George Soros, billionaire and founder of Soros Fund Management LLC, speaks at an event on day three of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Thursday, Jan. 25, 2018. World leaders, influential executives, bankers and policy makers attend the 48th annual meeting of the World Economic Forum in Davos from Jan. 23 - 26. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Soros: Az EU legnagyobb problémáit a 2004 után csatlakozott országok okozzák

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 06. 18. 10:16

Például Magyarország. A Balkán az európai stabilitás kulcsa, de a jelenlegi helyzetben könnyen az orosz, a kínai vagy a török befolyás terepe lehet.
Korábban a témában:

Soros György magyar származású amerikai üzletember, filantróp fiával, Alexander Sorossal írt véleménycikket a The New York Timesba A Balkán az esély Európa stíbilizálására címmel.

A cikk egyik apropója, hogy pontot tettek egy évtizedek óta húzódó vita végére: Észak-Macedónia lesz Macedónia, volt Jugoszláv Köztársaságból. Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, ezért különös jelentősége volt annak, hogy melyik földrajzi egységet hogyan nevezik.

Sorosék szerint hiba lenne a megegyezést kisebb jelentőségű eseményként kezelni, mert a Balkánnak különleges jelentősége van Európa stabilitásának szempontjából. Főleg most, amikor a transzatlanti megállapodás szellemisége a II. világháború óta nem látott mélységekben van és az Európai Unió egysége minden egyes választáson a tét.

Mint írják: a megegyezés jó alkalom az Egyesült Államok és az Európai Unió számára, hogy megvizsgálják a Balkánon megfigyelhető tendenciákat és biztonságos jövőhöz segítsék a térséget. Ez a biztonságos jövő Európa stabilitásának biztosítását szolgálná Sorosék szerint.

Még megtorpedózható a béke

Mint írják: a kemény munkával tető alá hozott egyezség még mindig aláaknázható. A térség tragikus történelméről ismert: itt robbant ki az I. világháború és itt került sor Európa legvéresebb konfliktusára a II. világháború óta. Jugoszlávia szétesése óta az utódállamok jövője az Európai Unió és a NATO-tagság irányába mutatott, azonban a szerzők hozzáteszik:

A régióban nem az Egyesült Államok és Európa az egyetlen játékos.

Kína a térség egyik legnagyobb befektetője és nagyratörő tervei vannak itt, Oroszország már idejekorán jelezte, hogy fenyegetve érzi az érdekeit. Soros György és Alexander Soros szerint határozott válaszra lenne szükség, de ez nem lesz könnyű: az EU belefáradt a csatlakozási huzavonába. Legdurvább problémáit a 2004 után csatlakozott országok okozzák, például Lengyelország és Magyarország antidemokratikus akciói.

Hozzáteszik: a tétlenség szörnyű következményekkel járhat, ha a nagyhatalmak nem segítik a Balkánnal való együttműködés kialakítását, a térség Oroszország, Törökország és Kína befolyása alá kerül.

Fotó: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.