Nagyvilág
George Soros, billionaire and founder of Soros Fund Management LLC, speaks at an event on day three of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Thursday, Jan. 25, 2018. World leaders, influential executives, bankers and policy makers attend the 48th annual meeting of the World Economic Forum in Davos from Jan. 23 - 26. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Soros: Az EU legnagyobb problémáit a 2004 után csatlakozott országok okozzák

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 06. 18. 10:16

Például Magyarország. A Balkán az európai stabilitás kulcsa, de a jelenlegi helyzetben könnyen az orosz, a kínai vagy a török befolyás terepe lehet.
Korábban a témában:

Soros György magyar származású amerikai üzletember, filantróp fiával, Alexander Sorossal írt véleménycikket a The New York Timesba A Balkán az esély Európa stíbilizálására címmel.

A cikk egyik apropója, hogy pontot tettek egy évtizedek óta húzódó vita végére: Észak-Macedónia lesz Macedónia, volt Jugoszláv Köztársaságból. Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, ezért különös jelentősége volt annak, hogy melyik földrajzi egységet hogyan nevezik.

Sorosék szerint hiba lenne a megegyezést kisebb jelentőségű eseményként kezelni, mert a Balkánnak különleges jelentősége van Európa stabilitásának szempontjából. Főleg most, amikor a transzatlanti megállapodás szellemisége a II. világháború óta nem látott mélységekben van és az Európai Unió egysége minden egyes választáson a tét.

Mint írják: a megegyezés jó alkalom az Egyesült Államok és az Európai Unió számára, hogy megvizsgálják a Balkánon megfigyelhető tendenciákat és biztonságos jövőhöz segítsék a térséget. Ez a biztonságos jövő Európa stabilitásának biztosítását szolgálná Sorosék szerint.

Még megtorpedózható a béke

Mint írják: a kemény munkával tető alá hozott egyezség még mindig aláaknázható. A térség tragikus történelméről ismert: itt robbant ki az I. világháború és itt került sor Európa legvéresebb konfliktusára a II. világháború óta. Jugoszlávia szétesése óta az utódállamok jövője az Európai Unió és a NATO-tagság irányába mutatott, azonban a szerzők hozzáteszik:

A régióban nem az Egyesült Államok és Európa az egyetlen játékos.

Kína a térség egyik legnagyobb befektetője és nagyratörő tervei vannak itt, Oroszország már idejekorán jelezte, hogy fenyegetve érzi az érdekeit. Soros György és Alexander Soros szerint határozott válaszra lenne szükség, de ez nem lesz könnyű: az EU belefáradt a csatlakozási huzavonába. Legdurvább problémáit a 2004 után csatlakozott országok okozzák, például Lengyelország és Magyarország antidemokratikus akciói.

Hozzáteszik: a tétlenség szörnyű következményekkel járhat, ha a nagyhatalmak nem segítik a Balkánnal való együttműködés kialakítását, a térség Oroszország, Törökország és Kína befolyása alá kerül.

Fotó: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.